2024. április 25. - Márk

Mi az albánokkal vagyunk

Magyarország támogatja a nyugat-balkáni országok, így Albánia európai uniós integrációját - közölte a magyar külügyminiszter, miután csütörtökön Budapesten tárgyalt albán kollégájával, Edmond Haxhinastóval.
2010. november 11. csütörtök 14:42 - HírExtra
A tiranai vendég azt mondta, fel kívánják hívni a magyar vállalatok figyelmét az albán piac kínálta lehetőségekre.

Martonyi János hangoztatta: Magyarország a jövő év első felében esedékes soros elnöksége idején is mindent meg fog tenni a csatlakozási folyamat segítéséért.

A magyar külügyminiszter ezzel összefüggésben fontos fejleménynek mondta a vízumkötelezettség eltörlését. Közölte azt is, hogy nagyra értékelik Albánia szerepét a régióban.
Az EU-tagállamok belügyminiszterei hétfőn döntöttek arról, hogy Albánia és Bosznia-Hercegovina állampolgárai - a tervek szerint december 15-étől - vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió országaiba. A vízummentesség feltétele a biometrikus adatokat is tartalmazó útlevél.

Martonyi János a csütörtöki sajtótájékoztatón rendkívül jónak nevezte a magyar-albán két ország közötti kapcsolatokat , rámutatva ugyanakkor, hogy több területen, például a gazdasági szférában előrelépésre van lehetőség és szükség. Egyúttal arra bátorította a magyar vállalatokat, mutassanak érdeklődést Albánia dinamikusan növekvő gazdasága iránt. Emlékeztetett arra, hogy gazdasági vegyes bizottságot állítottak fel a vállalatok közötti együttműködés segítéséért.
Utalt arra is, hogy Albánia rendelkezésére állnak az uniós úgynevezett előcsatlakozási alapok.

Edmond Haxhinasto albán külügyminiszter, aki először járt hivatalos látogatáson Budapesten, megköszönte magyar kollégájának azt a segítséget, amelyet Albánia vízumkötelezettségének eltörlése érdekében tett és azt, hogy Magyarország támogatja a balkáni régió, beleértve Koszovó integrálódását az Európai Unióba.

Az albán tárcavezető is kiválónak mondta a két ország kétoldalú kapcsolatait, és jelezte azt is: várják Orbán Viktor miniszterelnököt Albániában. A látogatás újabb lendületet adhat a jó kapcsolatoknak - tette hozzá.

Edmond Haxhinasto elmondta, fel kívánják hívni a magyar vállalkozók és vállalatok figyelmét az albán piac kínálta lehetőségekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását