2024. március 1. - Albin

Kedvezőtlenül alakult a gazdaság a görögöknél

Rosszul teljesített a gazdaság az euróövezet két leggyengébb láncszemének tartott országában: Spanyolországban gyakorlatilag megállt a növekedés, Görögországban csökkent a hazai össztermék a harmadik negyedévben a kiadáscsökkentő kormányzati programok miatt.
2010. november 11. csütörtök 16:32 - HírExtra
A spanyol statisztikai hivatal adatai szerint a hazai össztermék gyakorlatilag ugyannyi volt a harmadik negyedévben, mint a másodikban, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig mindössze 0,2 százalékkal nőtt. Április-június között is mindössze 0,2 százalékos volt a negyedévre vetített növekedés.

A legtöbb elemző arra számít, hogy a gazdasági növekedés továbbra is vontatott lesz, mert a nagy munkanélküliség fékezőleg hat a gazdaságra a fogyasztói kiadások csökkenése révén, a vállalatok sem nagyon költekeznek, az egykori húzóágazat, az építőipar pedig továbbra is küszködik a fellendülés idején megépített mintegy egymillió eladatlan lakás terhével.

Görögországban is hasonló a helyzet, de ott nem stagnált a gazdaság, hanem 1,4 százalékkal visszaesett a harmadik negyedévben a másodikhoz képest, amikor még 1,8 százalék volt a csökkenés. A kormány itt is számos megszorító intézkedést foganatosított, hogy eleget tegyen a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által nyújtott 110 milliárd eurós hitel feltételéül szabott követelményeknek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását