2024. június 17. - Laura, Alida

Hülyeségeket beszél Bush?

A Schröder-kormány egykori szóvivője szerint George W. Bush téved, amikor szószegéssel vádolja a volt kancellárt az Irak elleni invázióhoz kilátásba helyezett német támogatást illetően.
2010. november 11. csütörtök 13:00 - HírExtra
Mint mondta, Dieter Kastrup, a kancellári hivatal külpolitikai osztályának vezetője, és Wolfgang Ischinger, az NSZK washingtoni nagykövete utólag egybehangzóan állította: a kancellár szavait senki sem értelmezhette úgy, hogy Berlin "biankó csekket állított ki" a Szaddam Husszein rezsimje elleni katonai fellépéshez.

A rádiós szerkesztő megjegyzésére, miszerint ezek a szavak még nem jelentik azt, hogy Schröder vehemensen elutasított volna mindennemű támogatást, az egykori szóvivő hozzátette: erről nincs is szó. "Schröder világosan megmondta, s ezt később, az iraki háború kitörésekor is megismételte, hogy Németország - amennyiben Irak csakugyan az al-Kaida harcosok menedékhelyének és védőbástyájának bizonyulna - megbízhatóan az Egyesült Államok oldalán fog állni." Akkor már megvolt a vonatkozó ENSZ-határozat, s abban Németország szilárdan hitet tett szövetségesi kötelezettségei mellett - hangsúlyozta Anda. - "Vagyis világos volt: teljesítjük szövetségesi kötelességünket, ha az állítólagos terroristák csakugyan Irakban tartózkodnak. Csakhogy ez később, ugyanúgy, mint az az állítás, hogy Irak tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik, léggömbnek bizonyult."

Arra a szerkesztői közbevetésre, hogy a német kormány talán mégsem utasította el kezdettől fogva annyira kategorikusan az invázióban való részvételt, mint az érintettek utólag terjesztik, Schröder egykori szóvivője leszögezte: erről szó sincs. "Németország kezdettől fogva azt mondta, hogy teljesíti szövetségesi kötelezettségeit. Ebben nem látok semmiféle kétértelműséget, mint ahogyan ezt utólag állítják. Világos volt, hogy mi nem támogatunk semmilyen katonai kalandot... Schröder egészen egyértelműen beszélt, és egyáltalán nem használt olyan megfogalmazásokat, amelyeket Bush az emlékirataiban idéz az alábbiak szerint: ha most ön ezt gyorsan és határozottan elintézi, akkor én önnel vagyok. Ez bizonyosan nem Schröder nyelvezete" - szögezte le Anda, hozzátéve: a volt amerikai elnök meghamisítja a történelmet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását