2024. május 2. - Zsigmond

A sztálini időktől szabadítanák meg az alkotmányt

Salamon: az új alkotmány megalkotásakor le kell vonni az elmúlt 20 év tapasztalatait.
2010. november 10. szerda 20:55 - HírExtra
Nemcsak szimbolikus céllal és a legitimitás megteremtése miatt lenne szükség az új alkotmányra, hanem azért is, mert itt az ideje, hogy levonjuk az elmúlt 20 év tapasztalatait - mondta Salamon László, az Országgyűlés Alkotmány-előkészítő eseti bizottságának KDNP-s elnöke a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán az alkotmányozásról szóló pódiumbeszélgetésen szerdán.

Salamon László szerint "mindenképpen" meg kell szabadítani az alkotmányt a sztálini időkre emlékeztető 1949-es évszámtól. Arról is beszélt, hogy az alaptörvény legitimitása sem tökéletes, még akkor sem, ha azt a gyakorlat az elmúlt két évtizedben legitimálta. Leszögezte ugyanakkor, hogy nem a régi alkotmány sztálinista, s bár kétségtelenül toldozott-foldozott, de vannak átveendő értékek benne, amelyek kontinuitást kell hogy képezzenek.

Jelezte, az alaptörvény, amikor 20 éve - az ő részvételével is - kidolgozták, még vállalható volt, ám akkor nem figyeltek arra, hogy a közösségi értékek - mint például a család, a nemzet és a közösségi javak védelme - megfelelő szinten jelenjenek meg abban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását