2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

A tél közeledtével, egyre kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz jutunk hozzá. Emiatt sokkal több betegségnek vagyunk kitéve. Fontos tehát ebben a nyirkos-szürke időben, hogy szervezetünk megfelelően tudjon védekezni.
2010. október 31. vasárnap 13:30 - HírExtra
Az immunrendszer
A szervezet védekező mechanizmusa, egy adott antigén hatására kialakuló, az esetleges fertőzés elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Ennek a szervrendszernek a működése az immunitásban nyilvánul meg. Ennek a szónak jelentése: védettség, mentesség. Az immunrendszer fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját, vagyis idegen anyagokat. Valamint, ha idegen anyaggal találkozik, akkor azt eltávolítsa, megsemmisítse.
Az ősz során sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk immunrendszerünk állapotára, így ahhoz, hogy elkerülhessük a betegségeket, szervezetünket is fel kell készítenünk a téli időszakra.

Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa a következőket javasolta az erős immunrendszer érdekében: „Nagyon fontos, hogy megfelelően felkészüljünk a hűvös, csapadékos téli hónapokra, amikor a szervezetnek fokozottabban kell megküzdenie a vírusokkal és a kórokozókkal. Azonban nem elég, ha csak multivitaminokat szedünk egész nap: immunrendszerünknek ennél sokkal több törődésre van szüksége” – mondta a doktornő.

10 jó tanács, amivel erősíthetjük az immunrendszerünket

1. A víz elősegíti az anyagcsereforgalmat, a méreganyagok kiürülését a szervezetből, ezért elengedhetetlen a napi 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása. Igyekezzünk elsősorban ásványvizet és zöld teát inni és kerüljük a cukros üdítőket.

2. A táplálkozás során oda kell figyelni, hogy változatos étrenddel biztosítsuk szervezetünk számára a napi vitamin, ásványi anyag, fehérje, szénhidrát és zsír szükségletet.

3.
A táplálkozásunk során igyekezzünk minél kevesebb mesterséges adalékanyagot tartalmazó élelmiszert fogyasztani.

4.
Ha betegek vagyunk, kérjük kezelőorvosunk tanácsát, aki csak a szükséges gyógyszermennyiséget írja elő. Így ugyanis nem eshetünk abba a csapdába, hogy több recept nélkül kapható gyógyszert azonos támadásponttal szedünk, feleslegesen.

5.
Nagyon fontos a rendszeres testmozgás, mert ez mind a testünkre, mind a szellemi teljesítőképességre jó hatással van, és az immunrendszerünket is erősítjük vele.

6. Tartózkodjunk minél több időt a szabadban, ezzel is biztosítva a szervezetünk számára szükséges friss levegőt és napfényt.

7. Igyekezzünk a stresszhelyzeteket elkerülni, illetve amennyiben ezt nem tudjuk megoldani, keressünk olyan módszert, amivel könnyen oldhatjuk a mindennapi feszültséget.

8. Törekedjünk a minőségi és mennyiségi alvásra, mert a szervezet ekkor regenerálódik a leggyorsabban.

9. A bőrünk a legnagyobb „érzékszervünk”, ezért a megfelelő higiénia szempontjából elengedhetetlen a napi többszöri kézmosás, illetve neutrális szappanok és samponok alkalmazása a szervezet egyensúlyának megőrzése céljából.

10. Bizonyos időközönként érdemes diétázni, illetve méregtelenítő kúrákat végezni – kizárólag szakember felügyelete mellett –, hiszen a méreganyagok kiűzésével a leterhelt szervezet egy kicsit fellélegezhet.

„Ha immunrendszerünket nem készítjük fel a téli időszakra, akkor az enyhe megfázástól egészen a komoly tüdőgyulladásig, bármit elkaphatunk. Idült alapbetegségben szenvedők – különösen légúti megbetegedések esetén – védőoltások javaslata miatt kérjék orvosuk tanácsát. Továbbá a védőoltáshoz hasonló mechanizmussal legyengített kórokozókat tartalmazó készítmények is elérhetők, amelyek ugyancsak a fertőzésre való felkészülést segítik elő szervezetünk számára.

Hogy melyek ezek, abban háziorvosuk vagy kezelőorvosuk tud segíteni. A komolyabb szövődmények elkerülése végett még a legenyhébb tünetek esetén is érdemes orvosi szakvéleményt kikérni” – tette hozzá Dr. Nagy Judit.
Forrás: Morpho/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását