2024. április 16. - Csongor

Járnak a baktériumok?

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a pálcikaformájú baktériumok felegyenesedve is képesek "járni". E közlekedési módot elsősorban környezetük felkutatására használják, míg "fekve" célirányosan képesek mozogni.
2010. október 11. hétfő 08:49 - HírExtra
Maxim Gibiansky, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem szakértője és csapata azt remélik, hogy a mozgástípusok kutatásával felderíthetik, hogyan alkotnak úgynevezett biofilmet a kórokozó baktériumok - írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de).

A biofilmek többnyire ellenállnak az antibiotikumoknak is, mivel a bennük lévő baktériumokat nyálkaréteg védi.

A vizsgálat tárgyát képező Pseudomonas aeruginosa nevű rettegett kórházi kórokozó legyengült immunrendszerű betegeknél okozhat súlyos fertőzéseket például sebekben, a húgyutakban vagy a tüdőben. Ezek kezelése gyakran hosszadalmas és nehézkes, mivel a legtöbb antibiotikum hatástalan a baktériumokkal szemben.

A kutatók egy mikroszkóp segítségével figyelték meg a pseudomonas viselkedését, majd az adatokat számítógéppel elemezték. Kimutatták, hogy a biofilm kialakulását megelőzően az egyes baktériumok felegyenesednek, és így sokkal gyorsabban képesek haladni, mint fekve.

A lassú "laposkúszás" ezzel szemben sokkal célirányosabb mozgást tesz lehetővé. Mindkét mozgástípus hozzájárul a biofilm képzéséhez - következtették a kutatók a Science című folyóiratban.
A járáson és a kúszáson kívül a Pseudomonas képes még sejtfüggelékei segítségével úszni, előrelökni magát és csoportosan kirajzani más baktériumokkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását