2024. április 19. - Emma
Október végén hazánkban is feltűnnek a narancssárga díszek, a Halloween jelképei. A töklámpások mellett, a beöltözős bulik is egyre népszerűbbek, bár az ünnep eredetével kevesen vannak tisztában. Jelmezeket fel, itt a Halloween!
2010. október 31. vasárnap 08:02 - Kancsár Edina
Töklámpás
A lámpás története szintén a keltáktól származik. A hiedelem szerint Jack egy részeges kovács volt, aki állandóan valami tréfán törte a fejét. Egy alkalommal magát az ördögöt is megviccelte, mikor felzavarta egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt annak a törzsére. Mivel az ördög irtózott a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni és Jack csak azután engedte le a fáról, miután megígértette vele, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem mehetett, mert az ördög haragudott rá korábbi tette miatt.

Így végül odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy ne kelljen vaksötétben kóborolnia. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint répába) és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták (állítólag azért, mert abból több volt nekik) és világító sárga gömb lassan Helloween szimbólumává vált. /halloween.lap.hu/
Az angolszász országokban divatos, groteszk jelmezeiről és morbid tréfáiról ismert ünnep legnagyobb kultusza ma már az Egyesült Államokban van, az utóbbi években azonban hazánkban is kezd meghonosodni, bár ez egyelőre még csak a bulikra vonatkozik. De nem lenne meglepő, ha a Valentin nap után Halloween is stabil gyökeret eresztene nálunk.

Halloween eredete

Az ünnep eredete a pogány kelta hagyományokban gyökerezik. A Brit-szigetek területén és a mai Franciaország északi részén élő kelták november elsején ünnepelték az újévet, tehát október 31-e volt az év utolsó napja. A kelták úgy hitték: az újesztendő előtti napon az élők és holtak közti határ elmosódik, vagyis ezen az éjszakán a halottak lelke hazalátogat, illetve mindenféle szellem, boszorkány, kobold lepi el a falvakat.

Mivel az emberek féltek a köztük bolyongó rossz szellemektől, óriási máglyákat gyújtottak és ők maguk is ijesztő jelmezekbe bújtak. Miután kialudt a tűz, az ünneplők visszatértek otthonaikba, a parázsból pedig egy-egy darabot magukkal vittek a házaikba, ahol ismét tüzet gyújtottak és egész éjszaka virrasztottak. Hiába tértek át a kelták a keresztény hitre, akadtak olyanok akik nem mondtak le pogány hagyományaikról, így maradhattak fenn ezek a furcsa szokások.

Amikor III. Gergely pápa ünneppé tette Mindenszentek napját, különös megerősítést nyert a hagyomány fenntartása, és ekkor alakult ki az ünnep mai elnevezése is, azaz: All Hellow's Even -Minden szentek előestéje.

A középkorban, az egyház azzal támadta az ünneplőket, hogy a sátánt szolgálják, esténként pedig boszorkányszombatot tartanak. Ennek ellenére nem tűnt el ez a hagyomány, sőt egyre csak terjedt.

Kezdetben Amerikában sem volt honos, de a XIX. század közepén változás következett be, amit valószínűleg a nagyszámú ír bevándorlóknak köszönhető. Most már az Egyesült Államokban és Kanadában is bevett szokás: a gyermekek jelmezekbe bújva házról házra járnak és édességet kérnek ajándékba. A felnőttek házibulikon múlatják az időt szintén rémisztő maskarákba öltözve. .

Halloween szimbóluma hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, más néven: Jack-lámpa. A „lámpás” eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt így világítottak az emberek elvesztett szeretteik szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

Halloween különösen a gyerekeket hozza lázba, hiszen ezen a napon büntetés nélkül lehet mindenféle csíntalanságot csinálni és erre az éjszakájára a korán fekvés szabálya sem vonatkozik. Időközben a felnőttek is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az ünnep iránt, hiszen egy beöltözős party mindig felejthetetlen élmény számukra is.

Hogyan faragjunk töklámpást?

Vásároljunk egy jó nagy, kerek tököt. Miután megtisztítottuk, vágjuk le a tetejét, illetve ha billeg, vágjunk le az aljából is egy keveset. Kaparjuk ki kanállal a belsejét, de a héjánál hagyjunk rajta két-három centit, különben elreped, vagy összehorpad az egész. Ha a belseje már üres, rajzoljuk meg egy papírra, milyen arcot szeretnénk adni a lámpásnak, majd a papírlapot helyezzük a tökre és rajzoljuk meg a kivágandó részek körvonalait.

A szemek és a száj kivágásához mindenképpen éles kés kell, úgyhogy családi töklámpás készítése esetén ezt mindenképpen a szülő csinálja! Ha elkészültünk a remekművel, tegyünk bele egy mécsest, és készen is vagyunk! Helyezzük jól látható helyre, hogy mindenki megcsodálhassa házi készítésű lámpásunkat!

Eltérő szokások

Nagy-Britanniában ijesztő ruhába bújnak a gyerekek és végigjárják a környező utcákat és házakat, hapró ajándékokat, édességeket szerezzenek maguknak. Ugyanezzel a szokással élnek az Egyesült Államokban is, látogatásukkor azonban ők "trick or treat"-et (csíny vagy vendéglátás) kiáltanak, ezzel figyelmeztetve a házigazdát, ha nem kapnak valami édességet, akkor megtréfálják őket.

Ausztriába és Németországba is bevett übbep már a Halloween. Jelmezes felvonulásokat rendeznek ilyenkor a nagyobb városokban, melyben a felnőttek is részt vesznek, a lakások ablakát pedig szinte mindenhol világító igazi, vagy porcelán töklámpásokkal díszítik.

Romániát október 31-én elárasztják a túristák a hírhedt brani Drakula-kastélyban. Ezen az estén álarcosbált rendeznek és a részvevők denevérbarlangban töltik az éjszakát.

A lengyelországi Katowicében összekötik a kellemest a hasznossal: a városi véradó központban vámpíroknak, ördögöknek, boszorkányoknak öltözött orvosok és ápolónők invitálják véradásra a település lakóit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását