2024. április 28. - Valéria

Ortodox húsvét - Megáldható az importkalács is

Idén április 27-re esik az ortodox húsvét, a pászha, amelynek nem csak időpontja, hanem szokásrendszere is eltér a Magyarországon általában megszokottól. A tojásnak az ortodox húsvét táján valóságos kultusza van: a hagyományos módszerrel, szépen díszített
2008. április 24. csütörtök 11:40 - Hírextra
Máig él a viasz, illetve a hagymahéj segítségével való tojásfestés népi hagyománya, de a divat változik, s a boltokban is sok érdekes segédeszközt kínálnak. Oroszországban szokás például textillel - például hímzett selyemmel, bársonnyal - bevonni a húsvéti tojásokat, vagy szentképeket, történelmi portrékat festeni rájuk. Az előbbi díszítés kis gyakorlattal házilag is jól megoldható. Az ikonok festése már bonyolultabb, de ehhez kapható a boltban fólia, amelyen már rajta a szentkép, csak rá kell hajtani a még meleg tojásra, és még pár pedig fortyogó vízbe kell tartani. Ettől a fólia rázsugorodik a tojásra, s máris kész a látványos mű.

Viszonylag friss divat a húsvéti tojások díszítése csillogó Swarovski-kristályokkal, apró üveggyönggyel. Az utóbbi több eljárással is lehetséges, a legegyszerűbb, hogy a gyöngyöket a tojás héjára ragasztják. A legszebb ilyen alkotásoknál a gyöngyök teljesen befedik a tojás felületét, és üveggyöngyökből készült figurák, például plasztikus pillangók is vannak rajta: a fantáziának nincs határa.

Ajándékba lehet adni féldrágakőből készült tojásokat is. A XX. század elején pedig nem csupán a cárok kiváltsága volt a Fabergé-tojás, hanem a polgárok is vehettek szeretett hölgyeiknek egy-egy nyakláncon hordható, kicsi, zománcozott, remekbe alkotott Fabergé-tojást: ilyenekből ma is sokat látni húsvét táján.

Ami az étkeket illeti, az ortodoxok ilyenkor kalácsot sütnek és túróból, cukorból, tejszínből készült, fa formában szikkasztott, úgynevezett pászhát esznek, miután mindezt a tojásokkal és az asztalra kerülő hússal együtt előbb megáldatták a templomban. A boltok már jó két hete teli vannak ortodox templomokat ábrázoló, szép dobozban kínált kalácsokkal, amelyekről közelebbi vizsgálat nyomán kiderül, hogy Olaszországban készültek. Az ortodox egyház már jelezte is: minden kalácsot meg lehet áldani, bárhol is készült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását