2024. május 9. - Gergely

Figyeljen a szívére!

Magyarországon az összhalálozás ötven százalékáért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. A felvilágosító munka és a megelőzés fontosságára és a sonotherápiás alternatív kezelés lehetőségére igyekszik felhívni a figyelmet az Érszűkületes Betegek Alapítványa és a Sonotherápiás Centrumok Országos Hálózata.
2010. október 29. péntek 07:58 - HírExtra
A témában csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Széll András érsebész főorvos elmondta, hazánk a szív- és érrendszeri megbetegedések európai statisztikájában is dobogós helyen szerepel, ez pedig összefügg a magyar lakosság életmódjával és gyógyszerhasználati szokásaival is. Minden második ember túlsúlyos vagy elhízott, dohányzik, kiegyensúlyozatlanul táplálkozik vagy tartós stresszben él, és átlagosan évi 31,7 doboz gyógyszert fogyaszt el.

A lakosságra jellemző továbbá, hogy csupán a tünetek megjelenésekor fordul orvoshoz. Széll szerint a legfontosabb lenne már gyermekkortól a tudatos egészséges életmódra való nevelés, a mozgás beépítése a mindennapokba.

Magyarországon immár népbetegségnek tekinthető a perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület, amely betegség fellépésekor az erek beszűkülése leginkább az alsó végtagokban jelentkezik. Széll szerint ez összefügg a ma általánossá váló életmódunkkal: napközben ugyanis legtöbbször csak felső végtagjaink végeznek kisebb mozgásokat, az alsókat nem érik az erek rugalmasságának megőrzéséhez szükséges ingerek, a mozgás kevesebb az igényeltnél.

Az Érszűkületes Betegek Alapítványa és a tizenhat éve országos hálózatban működő Sonotherápia Centrumok egyetértve a Nemzeti Népegészségügyi Program prevenciós programjával, közös felvilágosító-gyógyító munkába kezdenek. Országszerte összesen 27 Sonotherápia Centrumban várják azokat, akik bár tünetmenetesen élnek, de egy egyszerű Doppler-vizsgálattal (boka-kar index meghatározásával) kíváncsiak érrendszerük állapotára, esetleges felderítetlen, de jól karbantartható betegségükre.

Emellett természetesen várják azokat a már diagnosztizált érbetegeket, akik a mellékhatás nélküli, alternatív fizikoterápiás módszerrel, a lokális pulzáló alacsony frekvenciájú hanghullámot használó kezeléssel szeretnének javítani állapotukon.

Az érszűkület kezelésének alternatív fizikoterápiás módszere, a sonotherápia kidolgozása Nagy Lajos magyar feltaláló nevéhez fűződik, aki 1990-ben szabadalmaztatta a Sonomat elnevezésű készüléket Hollandiában. Eljárását az ősi tibeti hangtálakkal való gyógyítást tanulmányozva fejlesztette ki.

Mára nemzetközi kutatások is igazolták, hogy a meghatározott frekvenciájú és intenzitású hangok lokálisan alkalmazva eredményesen befolyásolják a perifériás érszűkület előrehaladását - az érfal visszanyeri rugalmasságát, javulnak a keringési paraméterek, enyhülnek a panaszok. Az alkalmanként tizenöt perces kezeléseknek mellékhatása nincs, fájdalommentesek, külsőleg alkalmazhatóak és fekvőbeteg-ellátást sem igényelnek.

Nagy ugyanakkor kiemelte: sajnálatos módon az általa kifejlesztett eljárást már "hamisítják" is. Az érdeklődők a központokról és a kezelésekről információkat szerezhetnek, és a kutatási eredményekről is informálódhatnak a www.sonoterapia.hu oldalon.

A feltaláló szerint a tudományos vizsgálatok ismétlésére elsősorban az érsebész szakma meggyőzése miatt volt szükség. A szakmai ellenállás viszont húsz év alatt enyhülni látszik. Jelenleg a 27 sonotherápiás rendelőben öt érsebész szakorvos is dolgozik, és egyre több háziorvos és belgyógyász küldi érszűkületes betegeit a Sonotherápia Centrumokba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását