2024. április 18. - Andrea, Ilma

Nyert a nemzetközi pályázaton a magyar építészlány

Edelmann Dóra tíz négyzetméteres ökoháza vezeti a kanadai Tochtones Nelson múzeum pályázatának közönségszavazását, írtuk a múlt héten. Azóta Dóra toronymagasan megnyerte a közönségszavazást, ma hajnalban értesítették!
2010. október 28. csütörtök 18:41 - Páczai Tamás
Részlet korábbi írásunkból:
Mennyire érvényesítetted a zöld gondolatot a pályamunkádban?

A kiírásban a négy fő szempont egyike volt a környezetbarát épület létrehozása, igyekeztem ezt száz százalékban megvalósítani. Az épületem teljes mértékben helyi hulladékból és természetes anyagokból készül. A különlegesebb anyagok közül egy olajos tartályhenger van az épület közepén, erre terveztem a napelemeket. Újdonságként szerepel az is, hogy a ház burkolatát képező hengert helyi hulladékokkal (kólásüveg, műanyagkupak, faforgács) töltenénk meg, melyek kiváló hőszigetelést biztosítanak.
"Mondjuk úgy, a közönségdíj még hátravan."  – mondta Edelmann Dóra a HírExtrának a múlt héten. A fiatal magyar építészt azért kerestük meg, mert egy kanadai építészeti pályázaton kimagasló eredménnyel szerepelt a közönségszavazáson. Pályázatát a szakmai zsűri nem választotta be az első három helyezett közé, a közönség azonban nagyon kedvelte.

A kanadai Touchstones Nelson múzeum rangos nemzetközi pályázatának közönségszavazása október 26-án zárult.

Büszkén jelenthetjük, ma reggel a kanadai múzeum honlapján A big gratulálok (congratulations) to Dora Edelmann mondattal kezdte a napot. Kihirdették a közönségszavazás végeredményét, mely szerint Edelmann Dóra „Solaris 10” című pályamunkája 1867 szavazattal, toronymagasan nyert.

Gratulálunk a közönségdíjhoz Dóra! Mikor értesítettek?


Köszönöm! Emailben értesítettek ma reggel. Elég izgalmas volt az előtte lévő 24 óra, mert már tegnap éjfél körül láttuk, hogy lezárták a szavazást, egy napig mégis semmilyen információt nem kaptunk, teljes csend volt. Ma hajnalban kaptam meg végül az értesítést és nagyon kedvesek voltak a szervezők, még magyarul is gratuláltak.

Említetted, hogy Japán a következő állomás.

A „Solaris 15” terve jelenik meg az egyik legnevesebb japán építészeti egyetem szakkiállításán. Én nem tudok kiutazni, de remélem, lesz webkamerás elérhetőség, aminek segítségével meg tudjuk majd lesni, mi történik a kiállításon.

Elérte már az itthoni szakmát a kanadai sikered?


Igen, többen gratuláltak már. A közösség fogott össze értem, aminek nagyon örülök. Magyarként nyertem ezen a pályázaton, ami nagyon jó érzés.

Mi a követező pályázat?

2011 januárjában lesz egy innovációs-építőanyag pályázat, erre már készülünk.



Az építész szakmában mennyire fontos részt venni a különböző nemzetközi pályázatokon?

Nagyon fontos, mert például nagyon jó referenciát jelentenek, amit a legtöbb iroda figyelembe vesz egy-egy megbízás során. Persze egy pályázat megnyerése nem azt jelenti, hogy innentől kezdve mindent lehet, szabad a pálya. Nekem leginkább kikapcsolódást jelent a mindennapi irodai munkából egy-egy pályázati anyag összeállítása.

Edelmann Dóra beszélgetésünk után közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe:

"Köszönet a Hírextra Munkatársainak és Olvasóinak, hogy népszerűsítették, szavazatukkal megtisztelték a pályamunkát.
Külön köszönet Koós Miklós és Gönczöl József építészeknek, akik ismeretlenül is a projekt internetes propagálása mellé álltak."


A HírExtra szerkesztősége ezúton gratulál Edelmann Dórának, a Touchstones Nelson múzeumnemzetközi pályázatán elért közönségdíjáért.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását