2024. május 3. - Tímea, Irma

Bizonytalan a trend a munkaerőpiacon

Jobbak lettek a harmadik negyedévi foglalkoztatottsági adatok a piaci várakozásoknál, de az MTI által megkérdezett elemzők véleménye megoszlott arról, hogy ez egyértelműen trendfordulót jelez-e.
2010. október 28. csütörtök 12:40 - HírExtra
A KSH közlése szerint az idén a legalacsonyabb szintre, 10,9 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a harmadik negyedévben, a foglalkoztatottak száma 3 millió 823 ezer volt, 39 ezerrel több, mint egy évvel korábban és 18 ezerrel több, mint az előző időszakban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a foglalkoztatottak számának nagymértékű javulását a fordulat egyértelmű jeleként értelmezte. A munkahelyek számának emelkedése az exportorientált ipari cégeknél már erőteljesen megindult és az elemző szerint a folyamat a további hónapokban is fennmaradhat.

Több meginduló beruházás is javította az adatokat, ráadásul egyelőre Németország felől semmi jele a gazdasági növekedés lassulásának - mondta.

Megjegyezte, hogy a nyár eleji rossz időjárás miatt a szezonális munkások alkalmazása csak késve kezdődött, ami vélhetően a kedvező harmadik negyedévi kedvező adatokban is közrejátszott.

Ugyanakkor látott arra esélyt, hogy szezonális munkák megszűnésének hatását, illetve egy későbbi külpiaci lassulást a meginduló beruházások és a kedvező belső folyamatok ellensúlyozzák. Az év egészére az elemző továbbra is 11 százalékos munkanélküliségi rátát vár, amely jövőre véleménye szerint 10,5 százalékra csökkenhet.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elismerte, hogy az adatok minden területen jobbak voltak a vártnál, ugyanakkor óvatosabban értékelte a folyamatokat. Nagyobb jelentőséget tulajdonított például a szezonális munkák hatásának, mivel kérdésesnek nevezte, hogy a nagyon lassan beinduló gazdasági növekedés mennyire tudja ellensúlyozni ezek megszűnését a téli hónapokban.

Megjegyezte azt is, hogy a vállalatok a válság alatt kevesebb munkavállalót építettek le, mint amire számítani lehetett, inkább rövidített munkaidővel próbálták átvészelni a recessziót. Ezért a gazdasági kilábalás idején sem lesz akkora az extra munkaerő-kereslet, amely jelentősen javíthatná a munkanélküliségi rátát - vélte.

Egyetlen időszak adatai alapján még korai lenne a trendfordulóról beszélni: a következő hónapokban akár tovább is javulhat a munkanélküliségi ráta, a téli időszakban azonban újra emelkedhet - figyelmeztetett. Árokszállási Zoltán az idén még 11 százalék feletti, 11,1 százalékos munkanélküliségi rátát vár, amely jövőre lassan csökkenhet, éves átlagban 10,5 százalékra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását