2024. május 7. - Gizella

Kiknél magasabb az cukorbetegség autoimmun formája?

A felsőfokú végzettségűeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki a cukorbetegség ritkább, autoimmun formája - vélik a stockholmi Karolinska Intézet kutatói, akik több mint 56 ezer felnőtt adatait elemezték.
2010. október 26. kedd 08:03 - HírExtra
Az autoimmun diabétesz esetében az immunrendszer megsemmisíti a hasnyálmirigy béta-sejtjeit, amelyek az inzulint termelik. Gyermekek esetében a betegséget 1. típusú diabétesznek nevezik. Némely esetben a béta-sejtek pusztulása lassan, látensen folyik, s csupán a felnőttkorban jelentkeznek a tünetek. A felnőttkorban diagnosztizált cukorbetegek 12 százaléka szenved a diabétesz látens autoimmun formájában (LADA).

A majd negyedszázados követéses vizsgálat során 56 294 norvég lakos adatait elemezték. Mint kiderült, az egyetemi végzettségűek esetében kétszer akkora volt a valószínűsége, hogy életük során a diabétesz látens autóimmun formája alakul ki náluk, mint az érettségivel nem rendelkezők között.

"A felsőfokú végzettség természetesen önmagában nem növeli a LADA kialakulásának veszélyét. Eredményeink inkább arra utalnak, hogy az egyetemi végzettségűek esetében valamilyen hajlamosító tényező lehet. Közrejátszhat az életmód, vagy valamilyen egyéb környezeti tényező" - mondta Lisa Olsson, a Diabetes Care című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.
Hozzátette: statisztikai eszközökkel iktatták ki az olyan hagyományos rizikófaktorok hatását, mint a diabétesz családi előfordulása, a túlsúly, dohányzás, vagy a mozgásszegény életmód. "Valamilyen egyéb környezeti tényezőknek kell közrejátszaniuk" - emelte ki.

Mindazonáltal a LADA kifejlődésének veszélye igen csekély: az 56 294 személy közül csupán 122-nél diagnosztizálták a betegség autoimmun formáját, viszont 1500-nál állapították a diabétesz sokkal elterjedtebb, az elhízással kapcsolatos 2. típusú alakját.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a jobb családi háttérrel rendelkező gyerekeknél gyakrabban alakul ki az 1. típusú diabétesz.

A kutatók szerint a LADA gyakorisága és a felsőfokú végzettség közötti összefüggés egyik lehetséges magyarázata, hogy az egyetemre járók gyermekkorukban kevesebb fertőzésen estek át. A fertőzések hiánya viszont némely tudós szerint hajlamosíthat az 1. típusú diabétesz kialakulására.

"Adataink alapján úgy véljük, hogy az autoimmun diabétesz kialakulásának kockázata a felnőtteknél valamiképp összefüggésben lehet a gyermekkori környezeti tényezőkkel és fertőzésekkel. Nem zárhatjuk ki azonban a felnőttkori környezeti tényezők hatását sem" - összegezte Lisa Olsson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

tamas46
2012. január 8. 06:03
A mindennapi ember számára ez stresszes eredetűnek felel talán meg a legjobban.Igen érdekes, hogy Norvégiában-ahol a tisztaság,az egészséges életmód talán a világon egyedülállóan az 1. helyen áll,mégis kialakulhat ez az állapot.
Ugyanakkor -nemrégiben olvastam, hogy a Fülöp-szigeteken(talán Borneon)felfedeztek egy törzset,ahol ismeretlen a cukorbetegség kialakulásának még a lehetősége is.(folynak a vizsgálatok)Ez is arra utal, hogy a cukorbetegség nem egy betegség,hanem a szervezet állapotának a teljes változása valamilyen hatásra.Ezért is nem lehet önmagában vizsgálni,hanem csak más működési folyamatokkal együtt.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását