2024. április 24. - György

Hodorkovszkij még tizennégy évig ülhet Szibériában

Mihail Hodorkovszkijra, a Jukosz (Yukos) olajkonszern egykori főrészvényesére és volt üzlettársára, Platon Lebegyevre 14 évi szabadságvesztés kiszabását kérte az ügyészség pénteken Moszkvában, a két vádlott elleni második perben.
2010. október 22. péntek 18:23 - HírExtra
A vádlottak az ügyész beszédét nyugodtan hallgatták, néha megmosolyogták. Valerij Lahtyin ügyész szerint a büntetést a már letöltött idő figyelembevételével kell kiszabni. Nem világos egyelőre, hogy ezzel Hodorkovszkij és Lebegyev nyolcéves büntetésére utalt-e, amelyből több évet már letöltöttek hét évvel ezelőtti őrizetbe vételük óta, vagy az újabb pert megelőző, szintén több éves vizsgálati fogságot tartja szükségesnek figyelembe venni.

Előzőleg hangsúlyozta, hogy az ügynek nincs politikai háttere, továbbá elfogultság sem állapítható meg a két vádlottal szemben. Az ügyész kérte, hogy a pénzmosással kapcsolatos vádakat a vonatkozó, időközben módosított paragrafusokkal hozzák összhangba. Kérte továbbá az enyhítő körülmények figyelembe vételét, s ezek között megemlítette, hogy mindkét vádlottnak kiskorú gyermekei vannak, s hogy Lebegyev megbetegedett.

Mihail Hodorkovszkijt, egykoron Oroszország leggazdagabb emberét éppen hét éve, 2003 októberében, Lebegyevet pedig ugyanazon év nyarán vették őrizetbe. Az egyik moszkvai kerületi bíróság 2005 májusában egyenként 9 évre ítélte őket csalás és adócsalás vádjával, de a büntetést a fellebbviteli bíróság később nyolc évre módosította. Büntetésüket büntetőtáborban töltötték, de 2007-ben újra vizsgálati fogságba helyezték őket, mégpedig a mostani újabb per kapcsán. Moszkvába 2009-ben hozták vissza őket, s azóta fogházban vannak.

Ezúttal idegen vagyon bűnszövetkezetben, igen nagy értékre elkövetett eltulajdonítása a vád: eszerint hatalmas értékben 350 millió tonna kőolajat loptak el a Jukosz leányvállalataitól. Hodorkovszkij úgy értékeli, hogy a második eljárás mögött politikai és korrupciós okok állnak, s hogy ezt olyanok kezdeményezték, akik nem akarják, hogy szabadlábra kerüljön. Üldöztetésének fő okát abban látja, hogy a Jukosz elnökeként támogatta a független ellenzéket. A második per során megidézett magas rangú tisztségviselők mindegyike azt mondta, hogy a szóba hozott bűncselekményekről nem tud, pedig tudnia kellene, ha történt volna ilyesmi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását