2024. április 19. - Emma

A Magyar Telekom célkitűzéseit nem érinti a különadó

Az idén 27,5 milliárd forint különadót kell befizetnie a Magyar Telekom Nyrt.-nek a központi költségvetésbe, de ez nem érinti a cég korábban közölt idei célkitűzéseit.
2010. október 20. szerda 11:47 - HírExtra
A Magyar Telekom továbbra is arra számít, hogy a rendkívüli tételek nélkül számolt kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyeresége (EBITDA) 2010-ben 7-9 százalékkal csökken az előző évhez képest. A különadót várhatóan az egyéb költségek között számolja el a társaság, és ez csökkenti az adózás előtti eredményt. Így várhatóan körülbelül egymilliárd forinttal kevesebb társasági nyereségadót számol el a Magyar Telekom ebben az évben.

A cég közleménye emlékeztet arra, hogy az Országgyűlésben hétfőn elfogadott törvény szerint az éves nettó árbevétel alapján számolják ki a különadót és 2012 végéig lesz hatályban.

Az adótörvény a távközlési tevékenységet végző társaságoknak az adóalap 500 millió forintot meg nem haladó része után 2 százalék, az adóalap 500 millió forintot meghaladó, de 5 milliárd forintot meg nem haladó része után 4 százalék, az adóalap 5 milliárd forintot meghaladó része után 6,5 százalék adót határoz meg.

A Magyar Telekom kedden délután azt közölte az MTI-vel, hogy várhatóan nekik kell befizetniük a távközlési iparág összesen 61 milliárd forintra becsült különadójának közel felét. Ez a jelentős összeg nagymértékben szűkíti a vállalat Magyarországon felhasználható forrásait. Ugyanakkor bejelentették azt is, hogy figyelemmel kísérik az Európai Unió reagálását a jogszabályban foglalt intézkedésekre.

A Vodafone Magyarország szintén kedden közölte, hogy tárgyalásokat kezdeményez a kormányzattal az extra adó miatt - a cég szerint - veszélybe került további fejlesztésekről. A Vodafone szerint a különadó veszélyezteti az ország versenyképessége szempontjából nagyon fontos harmadik és negyedik generációs mobilhálózatok fejlesztését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását