2024. április 28. - Valéria

Iszapömlés: szakértői bizottság kell

Egy a katasztrófakockázatok kezelésére szolgáló, biztosítási alapelveken és piackonform megoldásokon alapuló rendszer kidolgozásával foglalkozó szakértői bizottság létrehozását kezdeményezi az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága.
2010. október 19. kedd 14:26 - HírExtra
A bizottság szocialista elnöke, Simon Gábor a testület keddi ülése után az MTI-nek elmondta: a bizottság a vörösiszap-katasztrófa kapcsán felmerülő, fogyasztóvédelmi vonatkozású kérdésekről tárgyalt és elfogadott egy állásfoglalást.

E szerint szükség van a vállalatok felelősségbiztosítására vonatkozó szabályozás áttekintésére, valamint olyan jogi szabályozás kialakítására, amely az általuk végzett tevékenység kockázataihoz igazodó felelősségbiztosítás megkötését írja elő.

A bizottság üdvözli és támogatja - fűzte hozzá - a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a jelzáloghitellel rendelkező károsultak érdekében megtett intézkedéseit, azaz jogsegélyszolgálat felállítását, valamint a pénzügyi szervezetek figyelmének felhívását a Magatartási Kódexben foglaltak alapján elvárt magatartásra.

Simon Gábor tájékoztatása szerint a bizottság nagy támogatással fogadta el az állásfoglalását.
Hozzátette: ő maga további javaslatokat fogalmazott meg. Ezek közül kiemelte, fel kell kérni a kormányt: vezessen be szigorú előírásokat arról, hogy a veszélyes üzemnek minősített vállalkozások megfelelő felelősségbiztosítással rendelkezzenek; a kormány ellenőrizze és szankcionálja azokat a vállalkozásokat, melyek igyekeznek kibújni ez alól a kötelezettségük alól.

A szocialista politikus szerint fontos az is, hogy készüljön felmérés arról, milyen vészhelyzeti terve van a kormánynak, illetve, hogy milyen veszélyes üzemek működnek legálisan ma Magyarországon.

Elmondta még, hogy a bizottság néhány hónapon múlva újra áttekinti a témát, és azt, hogy a felvetett intézkedések megvalósultak-e.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását