2024. május 19. - Ivó, Milán

Megbukott az új kormányalakítási kísérlet

Kudarcot vallott az újabb belga kormányalakítási kísérlet is, négy hónappal a parlamenti választások után - ismerte el hétfőn Bart De Wever, a legerősebb flamand nacionalista párt vezetője.
2010. október 18. hétfő 16:57 - HírExtra
A politikust egy héttel ezelőtt bízta meg az uralkodó a pártok álláspontjának lehetőség szerinti közelítésével, a flamand-vallon ellentétek csillapításával. "Fabula acta est" (Vége a komédiának) - idézte De Wever Augustus római császárnak állítólag a halálos ágyán elhangzott szavait, a brüsszeli tömegtájékoztatás szerint ezzel jellemezve a Belgiumban előállt helyzetet. A flamand politikus késő délután tájékoztatja II. Albert királyt erőfeszítéseinek eredménytelenségéről.

A június 13-i parlamenti választásokon a holland nyelvű Flandriában megkerülhetetlen erővé vált a De Wever vezette Új Flamand Szövetség (N-VA), amely a tartomány önállóságának nagymértékű növelését, végcélként Flandria önállóságát tűzte maga elé. Az ország déli tartománya, a franciaajkú Vallónia jóval szegényebb, és a jómódú flamandok egyre kevésbé hajlandóak arra, hogy az általuk fizetett adó nagy részét Vallónia felzárkóztatására fordítsák.

De Wever legutóbbi javaslatai szerint - amelyeket a vallonok most elutasítottak - az állami bevételek mintegy felét közvetlenül a tartományoknak, illetve nyelvi közösségeknek kellene juttatni. Az N-VA azt is követeli, hogy a nyelvi határok mentén osszák ketté a többségében franciaajkú brüsszeli választókerületet. Szorgalmazzák a flamand nacionalisták a bírósági illetékességi határok átrajzolását is. Vallon pártok szerint De Wever követeléseinek elfogadása Belgium végét jelentené.

Vallóniában a szocialisták nyerték a választásokat, és vezetőjüket, Elio Di Rupót sokáig mindkét nyelvi közösségben képesnek vélték arra, hogy kialakítsa a flamandok és vallonok békés egymás mellett élését, egyetlen közös, még működőképes állam keretei között. Di Rupo azonban ősz elején kénytelen volt bedobni a törülközőt.

A vallonok elvben nem zárkóznak el a mostani szövetségi államkeretek lényeges megváltoztatásától, de a reformnak szerintük nem lenne szabad Belgium de facto kettéoszlásához vezetnie. Belgium jelenleg úgy adja az EU soros elnökségét, hogy csak ügyvezető kormánya van, de ez semmilyen érzékelhető problémát nem okoz az unió működésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását