2024. május 5. - Györgyi

NATO: életbe lépnek a reformtervek

Karcsúsítják a NATO szervezetrendszerét - döntöttek csütörtökön Brüsszelben az észak-atlanti szervezethez tartozó országok védelmi miniszterei.
2010. október 14. csütörtök 17:45 - HírExtra
Az átfogó reformtervek értelmében az eddigi 11-ről 7-re csökken főparancsnokságok száma. Ennél is radikálisabb fogyókúrára fogják a NATO-ügynökségek hálózatát: 14 intézményből csak 3 marad meg. Arról egyelőre nem határoztak, hogy pontosan mely szervezeti egységek esnek áldozatul a takarékossági intézkedéscsomagnak. Azt viszont számszerűsítették, hogy a főparancsnokságokon összesen szolgálatot teljesítők 12 és félezer fős létszámát 9 ezerre faragják le.

A tagországok külügy- és védelmi minisztereinek egynapos brüsszeli tanácskozása a novemberi lisszaboni NATO-csúcs előkészítésének jegyében zajlik. A gazdasági nehézségek miatti pénzügyi megszorítások és szervezeti-intézményi reformtervek mellett a két fő téma a NATO új stratégiai koncepciótervezetének a megvitatása, valamint az európai rakétavédelem kialakításának gondolata.

A védelmi miniszterek délelőtti ülését megnyitó beszédében Anders Fogh Rasmussen főtitkár arról beszélt, hogy "elfogadható áron" össze lehet kapcsolni a csapatok oltalmazására hivatott, már meglévő rakétavédelmi rendszereket, és némi fejlesztéssel Európa gyakorlatilag egész lakott területe fölött "rakétavédelmi ernyőt" lehet kifeszíteni. Az atlanti szövetségen belül azonban viták vannak arról, hogy a rakétavédelem megteremtése megnyithatja-e az utat az európai NATO-országok területén továbbra is tárolt amerikai nukleáris fegyverek kivonása előtt.

A németek ezen az úton szeretnének elindulni, de ehhez jelenleg nincs elég szövetségesük. Berlin így mindenesetre még lebegteti, hogy támogassa-e a rakétavédelmi tervet. A franciák, akik nemrég tértek vissza a NATO integrált katonai szervezetébe, eközben hallani sem akarnak arról, hogy felszámolják saját nukleáris ütőerejüket, és szerintük a rakétavédelem csupán kiegészítheti, de nem helyettesítheti a nukleáris elrettentést. A törököknek ugyanakkor diplomaták szerint fenntartásaik vannak a rakétavédelmi tervekkel kapcsolatban, mert nem akarják rontani Iránhoz fűződő viszonyukat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását