2024. április 29. - Péter

Milliókra perlik a rendőrséget a tüntetők

Két polgári per kezdődött a Fővárosi Bíróságon kedden, melyekben több millió forintot követelnek a rendőrségtől a 2007-2008-as fővárosi tüntetések résztvevői a szerintük jogsértő intézkedések miatt.
2010. október 12. kedd 14:54 - HírExtra
A felpereseket - három férfit és két nőt - spontán demonstráció során rendőri felszólítást követően jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt megbilincselték, előállították, majd néhány óráig a kapitányságon fogva tartották.

A felperesek elleni szabálysértési eljárásokat a bíróság már korábban szabálysértés, illetve bizonyítottság hiányában megszüntette. Ezután indították meg a polgári pereket a rendőrség ellen személyi szabadság és emberi méltóság megsértése miatt, összesen több mint 6 millió forintos kártérítést és nyilvános elégtételt követelve.

Kedden az egyik ügy tárgyalásán a 2007. november 17-én, a Batthyány-örökmécsesnél előállított egyik felperes, Fáber Károly a bíróságon többek között arról beszélt, hogy nem is volt lehetősége a helyszín elhagyására vonatkozó rendőri felszólításnak eleget tenni az ott lévő rendőrsorfal miatt.
 
A másik tárgyaláson a 2008 áprilisában a Ferenciek terén előállított felperesek keresetéből pedig kiderült, hogy nem is vettek részt spontán demonstráción, éppen a buszra akartak felszállni, amikor a rendőrök durván elfogták őket, hátra bilincselték a kezüket, és rabomobillal a kapitányságra szállították, hogy ott órákig fogva tartsák. Még azt is hallották, amikor az egyik rendőr jelezte, hogy igazoltatás nélkül nem szállíthatók be a rabomobilba, mire felettese azzal intette le, hogy "ez most nem lényeges".

A rendőrség a keresetek elutasítását kérte, illetve a jogalap megléte esetén is eltúlzottnak tartja a kártérítési igényeket, de az egyik ügyben már voltak peren kívüli egyeztető tárgyalások a felek között.

A rendőrség elleni két kártérítési per tavasszal bizonyítással, tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását