2024. április 29. - Péter

Otthonszülés: törvény híján szabadon?

Geréb Ágnes egy újabb csecsemő életét veszélyeztette. Az eset kapcsán Tóth Zoltán, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke, és Nováky Rita, az Országos Bábaszövetség elnöke nyilatkozott lapunknak.
2010. október 7. csütörtök 11:55 - Fontos Erzsébet
Hogyan vélekedik az otthonszülésről?

Geréb újabb kudarca
Geréb Ágnes felfüggesztett szülész-nőgyógyászt és még három embert előállított a rendőrség, mert a XII. kerületben, egy magánintézményben a gondjaikra bízott újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük.

www.hvg.hu
Tóth Zoltán: A szülés egy természetes folyamat, amibe a világon évente ötszázezer nő hal meg és több mint kétmillió újszülött és magzat károsodik vagy elhal. A mai napig nem áll rendelkezésünkre olyan módszer, amellyel egyértelműen meg tudnánk mondani,melyik szülés során következik be komplikáció, szövődmény és melyik szülés során nem. A szövődmények azonnali elhárítása csak intézeti körülmények között lehetséges, ezért a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium szerint az intézményekben kell otthonos körülményeket teremteni, ahol az esetleges komplikációk elhárítására azonnal megvan a lehetőség.

A pszichoszomatikus szemléletnek megfelelően a szülőkkel előre egyeztetve, a férjet és a jelenlévő hozzátartozókat bevonjuk a szülés folyamatába, emellett közösen beszéljük meg a teendőket. Az anya kérésének mindaddig eleget teszünk, míg ő és a magzat nem kerül veszélybe.

Nováky Rita: A nemzetközi adatok szerint az otthonszülés nem veszélyesebb - ha kellő szakmailag előkészített helyzetet teremtünk- a kórházban való szülésnél. Nyilvánvaló, vannak olyan emberek, akik úgy gondolják, a kórház nem a saját környezetük, ráadásul ott mindenképpen meg kell osztaniuk a szobájukat, miliőjüket másokkal is.

Ha valaki nem az első babáját szüli, akkor a többi gyerek esetleg nem lehet ott a szülésénél. A kórházi szabályok szerint csak egy kísérőt vihetnek be magukkal a szülő nők és nem veheti körül őket annyi támogató, családtag, dúla,  mint az otthonszülésnél. Akármennyire liberális és jó szemléletű a kórház,  az intézménynek mindenképpen vannak szabályai, amit az otthonszülést tervező pár esetleg nem szeretne elviselni.

Geréb szerint az orvosok beavatkoznak abba a folyamatba, ami nélkülük is megtörténik. Valóban az orvosok ennyire feleslegesek lennének a szülések alatt?

T.Z: Régen otthon szültek és haltak meg a nők. Akkoriban világra hoztak hat-nyolc gyereket és abból két-három újszülöttet elveszítettek. A mostani házaspárok átlagban egy vagy maximum három gyermek világrahozatalára vállalkoznak. Az a kevés újszülött, aki világra jön Magyarországon, azok számára minden körülmények között biztosítani kell a felmerülő komplikáció azonnali elhárításának lehetőségét.

A szülészeti osztályok fejlesztése elengedhetetlen. Egyágyas szülőszobákat és otthonos körülményeket  kell kialakítani. Mi a családcentrikus szülészeti ellátást valljuk, így nem igaz, hogy felesleges beavatkozásokat végzünk.

N.R: Ezt képtelenségnek tartom! Nem egy olyan orvossal dolgozom együtt, akik nem avatkoznak a szülésbe. Bejönnek, és végignézik azt, ahogy a baba komplikáció nélkül megszületik.

Megcsinálják az ellenőrzéseket, és elköszönnek. Persze ezt nem lehet nagy általánosságban mondani. Valóban igaz, az orvosok egy része szívesen beavatkozik a szülésbe. Az orvosokat a komplikációk megelőzésére és elhárítására tanítják, és ez így van jól, hiszen a szülés egy élettani folyamat.

A jó megoldás az lenne, ha komplikációmentes szülések levezetését a bábákra lehetne bízni, akár otthonszüléshez, babaházas, intézeten kívüli, születésházas  szülésnél is. Akkor, amikor a kismama valamilyen okból adódóan nem felel meg az otthonszülés feltételeinek, akkor természetesen kórházba kell küldeni. Normális szakmai elvárás, egyes esetekben az anya nem szülhet otthon, emellett nem szülhet intézeten kívül, mert várhatólag nagyobb a komplikáció lehetősége.

Mi a véleménye Geréb Ágnes munkásságáról?

T.Z: Életveszélyesnek tartjuk! Az egyik nemzetközi, szakmai folyóirat augusztusi számában megjelent egy közlemény, aminek az volt a címe, hogy „Óvatosan az otthonszüléssel”. Kimutatták, hogy a tervezett otthonszülések negyven százaléka kórházban végződik, és az otthonszülések során kétszer-háromszor több a magzati halálozás és az anyai megbetegedések, károsodások száma.

N.R: Geréb Ágnes munkásságát sem megítélni, sem elítélni nem tudom. Igazából semmiféle rálátásom nincsen. Az Országos Bábaszövetség tudja: az otthonszülés bizonyos keretek között nem veszélyesebb, mint a kórházi szülés. A legfontosabb kérdés,  ha meglesz a törvényi szabályozás, akkor be tudják-e tartani vagy tartatni az abban leírtakat. A kórházi szülésnél a legnagyobb gondosság mellett is történnek problémák, veszteségek, mert a kórház sem egy varázshely, ahol minden csodálatosan megy.

Mi az oka Geréb Ágnes hajthatatlanságának?

T.Z: A jogalkotókat és az igazságszolgáltatást kell erről megkérdezni. A szakma ezzel kapcsolatban évek óta letette az illetékesek asztalára a véleményét. Ennek az ügynek a kezelése hogyan történik, az nem a szakmai kollégium feladata. Ilyen hatósági jogkörrel nem rendelkezik.

N.R: Nincs lefektetve az otthonszülési protokoll, és a szabályozás sem született meg. A szülésznők képzésébe még nem került bele az önálló munka gyakorlata, amelyet az intézeten kívüli, vagy a kórházi orvos nélküli bábás szülés megkívánna. Tehát jelen pillanatban senki sem kérhető számon. Míg nincs meg a törvényi szabályozás, addig az anyák sem tudják, ők beleesnek- e ebbe a feltételrendszerbe vagy sem.

Az orvostársadalomban is nagy a szórás: kinek mi a felfogása a veszélyekről és a veszélytelen jelenségekről. Évek óta harcolunk a törvényi szabályozásért, de eddig egyik vezetésből sem tudtunk kicsikarni semmit.

Geréb Ágnes egyik nyilatkozatában kifejtette:  a TB állandó fizetése mellett is körülbelül kétszázezer forintba kerül egy szülés, többek között ezért is megéri otthon szülni. Valóban ennyire költséges lenne a kórházi szülés?

T.Z: Geréb Ágnesnél is pénzbe kerül a szülésre való felkészítés. A szülő nőnek joga van megválasztani: az egészségügyi biztosítás által finanszírozott intézetben, vagy pedig magánklinikán óhajt szülni.

Ez egy intim szakma!

Nem tudom, hogy az otthon szülések kapcsán a felkészítő tanfolyamokért mennyit kérnek. Magyarországon minden egyes terhes szülő nőt a szülészeti intézetekben ellátnak, függetlenül attól, van vagy nincs felkért orvosa.

Ön szerint a Geréb Ágnes körüli hírverés nagyobb kedvet ad az otthonszülésnek, vagy éppen ellenkezőleg, negatív színben tünteti fel azt?

T.Z: Mindenki maga ítélje meg, mennyire fontos a születendő gyermek biztonsága és egészsége. Szövődmény bármikor előléphet, amit azonnal el kell hárítani, ami az intézeti szülés során lehetséges.

Az otthonszülésnél ezek a feltételek nem adottak. Az orvosi szakma a jelenlegi technikai tudás színvonalának megfelelően teszi a dolgát. Az a mi feladatunk, ha már Magyarországon csökken a születésszám, akkor segítsük elő minél több egészséges újszülött világrajöttét és az ehhez szükséges feltételek megteremtését.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását