2024. április 19. - Emma

MSZP: javaslatok az új alkotmányhoz

A munkavállalók, az érdekképviseletek és az idősek jogainak alkotmányos védelmét, valamint a fenntartható fejlődés fontosságát tartalmazzák elsősorban az MSZP által felkérni javasolt szervezeteknek az alkotmány-előkészítő eseti bizottsághoz eljuttatott javaslatai.
2010. október 7. csütörtök 14:49 - HírExtra
A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint az új alkotmánynak meg kell őriznie a jelenlegi alaptörvényből az állampolgárokat és egyben a munkavállalókat, illetve az őket képviselő érdekvédelmi szervezeteket érintő jogokat.

A szakszervezeti szövetség a hatályos alkotmányt kiegészítené az idős állampolgárok védelmére és képviseletére vonatkozó mondatokkal. Javasolta továbbá, hogy az új alkotmány részletesen tartalmazza az állam kötelezettségeit a munkavállalók irányában, a munkavállalók jogait, a szakszervezeti szabadság garantálását és a társadalombiztosításhoz való jog elemeit.

Az MSZOSZ kezdeményezte több olyan kérdés alkotmányos rendezését, amelyek jelenleg csak részben szerepelnek a jogrendben. Ezek közé tartozik egyebek mellett az ellenálláshoz való jog, a hajléktalanok joga az otthonteremtés támogatásához, a személyes adatok védelmének a joga, kiemelten az elektronikus adatgyűjtés és felhasználás tekintetében. Azt javasolták, hogy az állampolgárt illesse meg a közérdekű adatoknál az információhoz való jog, tiltsák be a fegyveres, félkatonai vagy katonai jellegű szerveztek alapítását és rögzítsék a nemesi vagy más megkülönböztető cím adományozásának, viselésének tilalmát.

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége (NYOSZ) azt szeretné, hogy az új alkotmány tükrözze: az idős korosztály a társadalom megbecsült része, amelyet az alaptörvény pozitív diszkriminációval segít, érdekvédelmét pedig az Idősügyi Tanács, illetve az országos nyugdíjas szervezetek látják el. Javaslatuk szerint a dokumentumban annak is szerepelnie kellene, hogy "az idősek a társadalmi kohézió erősítésében rendkívüli kötőanyagot jelentenek".
A NYOSZ úgy látja, a világszerte ébredő konfliktusokat enyhítheti egy olyan alkotmány, amely "nem nyit új frontokat, nem ás árkokat", vagyis kerüli az eszmék, kultúrák konfrontációját gerjesztő megoldásokat, deklarálja a világnézeti semlegességet, erősíti a jogbiztonságot és szélesre nyitja a jogállamiság, a társadalmi demokrácia útjait.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) fontosnak tartja, hogy az új alkotmány rögzítse: a Magyar Köztársaság a fenntartható társadalom célkitűzéseit kívánja megvalósítani. A szervezet szerint fenntartható az a társadalom, amely környezetével olyan harmonikus együttélést valósít meg, amely nem sérti a jelen és jövő nemzedékek jóléti értékeinek megőrzését.

Kezdeményezték, hogy az új alaptörvény sorolja fel a fenntarthatóság megvalósulásához szükséges jóléti értékeket is, többek közt az egészség megőrzését, a könnyezet jó minőségét, az autonómiát, az önbecsülést, a családi kapcsolatok fontosságát, az élet tiszteletét, a hitet, valamint az egyenlő hozzáférés esélyét a természeti erőforrásokhoz.

Az MTVSZ ajánlásában szerepel: az alkotmánynak ki kellene mondania, hogy a természeti erőforrások az emberiség közös öröksége, ezért birtoklásuk csak közösségi lehet, használatuk pedig a közösség felügyelete alatt áll, annak kizárólagos hasznát szolgálja.

Az új alkotmány szövegébe javasolták továbbá azt a kitételt, hogy "minden ember felelősséget visel az emberi faj fennmaradásáért, a jövő nemzedékek jólétért".

Ennek része az élet minden formájának tisztelete, a fenntartható használat kötelessége, a nem anyagi értékek megőrzésének, illetve az egészség megőrzésének a kötelezettsége, valamint a megőrzés és az elővigyázatosság elvének alkalmazási kötelezettsége. A szövetség beletenné az alkotmányba azt is, hogy a jóléti értékek a közjót szolgálják, ezeket sem egyéni, sem a csoport érdekek nem sérthetik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását