2024. március 29. - Auguszta

Kedvcsináló az Őszhöz - Október

Októberben folytatjuk a programajánlónkat, mely a következő hónapban elsősorban a kulináris élvezetekre összpontosít. Igaz, hogy már egyre hűvösebbek a nappalok, azonban egy finom pohár bor és a fáradt napfény még felmelegítheti szívünket.
2010. október 3. vasárnap 12:56 - Kancsár Edina
„Bágyadt a nap, bágyadt a tájak, a télre fázva gondolok, s a langyos őszi napsugárnál vérem még egyszer föllobog.”(Reviczky Gyula: Ősz felé- részlet)

Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál – 2010. október 7 - 10.

Villányi szőlőművelés
A török uralom alatt Villány teljesen elpusztult, de a szőlőtermesztés nem szűnt meg, mert a közeli falvak lakói a villányi szőlők egy részét tovább művelték. Az elpusztult magyar faluba a törökök szláv, rác népességet telepítettek. Ők hozták magukkal a kadarka fajtát, és a héjonerjesztéses vörösborkészítés technológiáját. A megfogyatkozott szőlőterületet gyorsan pótolták, sőt tovább növelték. A török uralom alatt megfogyatkozott lakosságot a XVII. század végétől folyamatosan, szervezetten pótolták főleg német nemzetiségűekkel. Betelepülésük jelentős változásokat okozott a szőlőtermesztésben és a borászatban. Magukkal hozták "Portugieser" azaz a Kékoportó szőlőfajtát is.
A legnemesebb pálinkákkal, kolbászkülönlegességekkel és egyéb kulináris ínyencségekkel várják a látogatókat, ezúttal a Budai Várban. Idén Olaszországot és nemzeti italát, a grappát hívták vendégségbe a fesztivál szervezői. Magyarország legnagyszerűbb mesterei és főzdéi vonultatják föl legízletesebb pálinkájukat, ezenkívül kedvükre kóstolhatnak a legismertebb olasz törköly- és szőlőpárlatokból, a grappákból.

A Várban felállított olasz "negyedben" egy igazi szakértő, Gianni avatja be az érdeklődőket a grappa készítésének rejtélyeibe. A magyar pálinkakészítők közül mintegy húsz főzde képviseli magát és közel tíz kolbászos stand állít ki a rendezvényen. A fesztivál látogatói kedvükre iszogathatnak a legnépszerűbb mézes különlegességekből és az egyre kedveltebb pálinkakoktélokból is.

XIII. Szarvasgomba-vadászat – Szalajka-völgy, 2010. október 9.

Tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Szarvasgomba-vadászat a Szalajka-völgyben. A program részeként sor kerül a szarvasgomba kereső kutyák országos versenyére, illetve a szarvasgombás termékek bemutatójára és vásárára is. A talált zsákmány kiértékelése után az ínyencek megkóstolhatják a szarvasgombából készült ételkülönlegességeket.

Oldtimer Show – Budapest, 2010. október 22 - 24.

A SYMA Rendezvényközpontban kerül megrendezésre a veteránjárművek nagyszabású, nemzetközi kiállítása, mely Közép-, Kelet-Európa legnagyobb veteránjármű kiállítása.
Nem csak a járművekkel, hanem a díszletekkel, a korhű jelmezekkel és a korabeli háttérzenével is próbálnak nosztalgikus hangulatot  varázsolni a látogatók számára. Az Oldtimer Show-ra érkezők, élőben találkozhatnak a régi korokban használt járművekkel, a járműveket használó emberek öltözetével, az általuk hallgatott zenevilággal, festészettel és szobrászattal.

Az Oldtimer Show igazi kulturális csemege azoknak, akik érdeklődnek a régi korok iránt. Idén is vadonatúj kollekció kerül bemutatásra: lesznek majd nagyon értékes veterán autók, nagyon ritka veterán motorok, antik autók, luxus kategóriájú veteránautók, versenyautók, versenymotorok és még jó néhány különleges jármű.

Évadzáró Vitorlás Verseny – Balatonfüred, 2010. október 23 - 24.

Az őszi Balaton hangulata semmihez sem hasonlítható, főleg ha a nap is süt hozzá. Minden évben október utolsó hétvégéjén zajlik az Évadzáró Vitorlás verseny a Balatonon, melyet, mint nyárbúcsúztató program, nem érdemes kihagyni. A nemzetközi minősítő vitorlás versenyen több hajóosztályban lehet nevezni, de akár látogatóként is részt vehet benne bárki. A Balatonfüreden rendezett Évadzáró Vitorlásverseny nemcsak a hajósoknak élmény, hanem azoknak is, akik a partról figyelik a dagadó vitorlákat, hiszen számos programmal várják az érdeklődőket.

Október 23. Ünnepség Budapesten – 2010. október 23.

Nemzeti ünnepünk az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetére, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napjára emlékezik. 1991 óta ez a nap állami ünnep, az emlékezés és a tisztelgés ünnepe. Idén sem hiányozhat a programok közül a zászlófelvonás a Kossuth téren, csendes emlékezés a Nagy Imre szobornál és az Ötvenhatosok terén álló emlékműnél. Este meggyullad majd a Forradalom lángja a Kossuth téren, mely egészen november 4-ig, a forradalom bukásának napjáig el sem alszik.

Szépasszony-völgyi Disznótoros – Eger, 2010. október 23.

Hurka, kolbász és forralt bor vár mindenkire, aki ellátogat a Szépasszony-völgybe október 23-án. Az egri borvidék leghíresebb helye, a Szépasszony-völgy, ahol a boros pincék mindig szívesen látják egy pohár finom borra az arra látogatókat. A történelmi napon, szabadtéri programokkal, borkóstolással és finom ételekkel várják a szórakozni vágyó vendégeket.

Csipkebogyó Fesztivál – Szarvaskő, 2010. október 23.

A helyi hagyományok szerint elkészülő csipkelekvár főzés bemutatása mellett, szórakoztató programokkal, egésznapos zenével, forralt borral, csipketeával, csipkelekváros fánkkal és palacsintával várnak minden érdeklődőt.

IV. Szigligeti Süllő Fesztivál – 2010. október 23 - 24.

Szigligetnek ez a szezonzáró rendezvénye, mely 2006-ban került először megrendezésre. A halételek és a bor mellett, népművészeti vásár, a színpadon folklór és könnyűzenei programok szórakoztatják majd a vendégeket. A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton part, ahol nem csak halételekkel, hanem helyi ételkülönlegességekkel is várják az érdeklődőket.

Csabai Kolbászfesztivál – Békéscsaba, 2010. október 28 - 31.

A gasztronómiai fesztivált immáron tizennégy éve rendezik meg Békéscsabán, a csabai kolbász hagyományaira alapozva. Idén is lesznek kolbászos programok és versenyek, kiállítások és vásárok, szakmai és civil programok és szabadidős szórakozási lehetőségek is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását