2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Szeparatistákat tartóztattak le

A Batasuna baszk szeparatista párt 22 vezető tagját tartóztatta le a spanyol rendőrség Segura városában csütörtökön. Az ETA baszk terroristaszervezet politikai szárnyának tartott illegális párt vezetőit gyűlésükön fogták el.
2007. október 5. péntek 10:58 - Hírextra

A letartóztatásokat elrendelő Garzon bíró feltételezi, hogy éppen új vezetőknek adták volna át a hatalmat - tudta meg spanyol bírósági forrásból az AFP francia hírügynökség pénteken.

A terrorizmus-ellenességéről ismert Baltasar Garzon bíró nyomozást folytat az ETA és a betiltott Batasuna párt kapcsolatairól. A párt tagjait az ETA terroristaszervezet pénzügyi támogatásával vádolják. Az elfogott vezetők közt van Joseba Permach, aki június óta a Batasuna fő szóvivője volt.

Az ETA terroristaszervezet júniusban hivatalosan is visszavonta a fegyverszünetet, amit már tavaly decemberben megtörtek a madridi repülőtéren történt robbantással. Az ETA több mint 800 embert ölt meg a négy évtized alatt, amióta a baszk területek önállóságáért harcol. A Batasuna pártot 2003-ban tiltották be, mert nem volt hajlandó elítélni az erőszakot és megszakítani kapcsolatait az ETA-val. Az EU és az Egyesült Államok az ETA-t és a Batasuna-t is terroristaszervezetként tartja számon.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását