2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Tudják mennyi 1400 gigawattórányi energiafogyasztás? A most megalakult IPENERG mögött ennyi "kraft" áll. Az Ipari Energiafogyasztók Érdekképviseletének megálmodója, Fürjes Balázs beszélt a HírExtrának a hiánypótló szervezetről.
2010. szeptember 26. vasárnap 13:46 - Gedei Szilárd
Ez az új szervezet az ipari energiafogyasztók érdekeit hivatott képviselni. Kiket nevezünk ipari energiafogyasztónak?

IPENERG
1400 gigawattórányi energiafogyasztást képviselő iparvállalati vezető jutott arra az elhatározásra, hogy az ország versenyképessége és a munkahelyteremtés szempontjait is figyelembevéve nagy szükség van egy közös érdekképviseleti szervre. Jelentős strukturális változások várhatóak a közeljövőben a hazai energiapolitikában. A most megalakuló Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete (IPENERG) célja, hogy a változások megfelelő irányba mutassanak. Ezzel fenntartható fejlődést biztosítva mind a hazai ipar, mind az egész gazdaság és a lakosság szempontjából. Az IPENERG örül a lehetőségnek, hogy az energiapolitikában érintett minisztériumok nyitottak a társadalmi párbeszédre. A szervezetnél úgy gondolják, hogy a múltban a hazai gazdaságban betöltött szerepükhöz mérten kevés figyelem irányult az ipari fogyasztói oldalra.
Nagy ipari fogyasztók azok a gyárak, üzemek, melyek ipari mértékben és ipari célokra fogyasztják a különböző energiaforrásokat. Ezeknél a cégeknél általában fontos az energia kérdése, külön  emberek foglalkoznak a kérdéssel.

Miért pont most látták elérkezettnek az időt az IPENERG létrehozására? Nem hiányzott egy hasonló szervezet korábban?

Azért most alakultunk meg, mert várhatóak összehangolt változások az energiaipar szabályozásában. Egyrészt a kormány részéről, másrészt az Európai Unió részéről. Utóbbit ráadásul át kell ültetni a magyar törvényhozásba. Most lesz lehetőség a változtatásokra.

Nem létezett eddig olyan szervezet, mely az IPENERG előtt képviselte volna a nagy ipari energiafogyasztók érdekeit?

Léteztek, és ma is léteznek olyan szakmai szervezetek, melyek a szakmában rendszeresen véleményt nyilvánítanak. Ezekben olyan szakemberek szerepelnek, akik a saját érdekeiket nézik. Nem elég arról beszélni, hogy mit tud tenni egy nagyvállalat ma Magyarországon az energiaipar versenyképessé tételéért. Ezekben a szervezetekben a fogyasztók mellett a szolgáltatók és a termelők is jelen vannak. Az IPENERG viszont csak az ipari fogyasztók érdekeit nézi, és próbálja a lehető legjobb megoldásokat megkeresni.

Mivel foglalkozik napi szinten az IPENERG? Milyen hoszú távú céljai vannak a szervezetnek?

Három témára hívnám fel a figyelmet.

A hazai villamosenergia árak a legdrágábbak közé tartoznak európai viszonylatban. Leginkább a
versenypiaci árakra rárakódó szabályozott költségelemek rontják a vállalatok nemzetközi
versenyképességét. Racionalizálni kell a kötelező átvételi rendszerben keresztfinanszírozott termelők csoportját, hatékonysági szempontok alapján, össznemzeti érdekeket figyelembe véve.

A cél, hogy a zöldenegia maradjon ténylegesen zöld, a gázüzemű kapcsolt erőmőveket külön rendszerben hatékonyabb kezelni. A megújuló energiaforrások térnyerését a járulékos költségek és környezetterhelés figyelembevételével lehet csak növelni. Főleg európai viszonylatban. Leginkább a versenypiaci árakra rárakódó szabályozott költségelemek rontják a vállalatok nemzetközi versenyképességét.

A másik fontos dolog az energiahatékonyság fontosságának növelése. A lényeg: az el nem fogyasztott energia mindig környezetbarátabb, mint bármilyen zöldenergia. Minden egyes, az
energiahatékonyságba fektetett forint a dupláját takarítja meg azzal, hogy kevesebb
erımővet kell építeni. Az energiahatékonyságban tehát még nagyon nagy potenciál van.

A kormányzatnak nagyon jó elképzelései vannak például a lakossági, vagy kommunális épületek energetikájának felújítására. Az ipari energia hatékonysága legalább ugyanennyire fontos lenne, csakhogy erre sokkal kevesebb figyelem hárul.

Mi a harmadik fontos téma?

Az energiapiac legyen regionális, határokon átnyúló kapacitású. Mind a gázpiacon, mind a villamosenergia-piacon az ipari fogyasztók a regionális integrációt, a regionális árkülönbségek kiegyenlítéséhez és az ellátásbiztonság növeléséhez szükséges versenyt szeretnének látni. A szabályozás legyen hatékonyság ösztönző. A nagyobb piac és verseny mindenkinek jobb. Ez ráadásul végső soron az energiaárak csökkenéséhez vezetne.

Meddig kell várni, hogy meglátszódjon az IPENERG működése a magyar energiapolitikában?

Már az első negyedévben. De az tény, hogy sok mindennek kell változnia. Csak remélni tudjuk, hogy időben alakultunk.

Kik csatlakoztak eddig az érdekképviselethez? Vannak már "nagy nevek" is a szervezetben?


Nem mondanék most cégneveket. Térjünk vissza erre egy-két hét múlva! Egyelőre most még csak a megalakulásról döntöttünk. Annyit mondhatok, hogy biztosan csatlakozik hozzánk tíz, tizenkét ismert nagyipari vállalat. Később természetesen nem csak a nagyvállalatok belépésére számítunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását