2024. április 27. - Zita
Az új ukrán kormány keményen nekiment a Déli áramlatnak. Ám Kijev az országát elkerülő gázvezeték terve miatt nem Oroszországgal, sokkal inkább az EU-val és Magyarországgal kerülhet rossz viszonyba.
2010. június 18. péntek 07:19 - HírExtra
A magyar sajtó ingerküszöbét nem igazán érte el az ukrán energetikai miniszter,Jurij Bojko napokban tett kijelentése, miszerint a Déli áramlat gázvezeték építése Ukrajna nemzeti érdekeit fenyegeti az energetikai szférában. Pedig szavainak magyar vonatkozásai is voltak:

„Nemrég kaptunk egy megerősítést az Európai Uniótól, hogy számukra a Nabucco rendelkezik prioritással. Nekünk érthetetlen az, hogy - tulajdonképpen az Európai Unió hivatalos álláspontjának ellensúlyaként - az EU egyes országai aláírják Oroszországgal a Déli áramlat lefektetéséről szóló megfelelő egyezményeket.”

A Déli áramlat szárazföldi részének megvalósítására Bulgáriával, Szerbiával, Magyarországgal, Görögországgal, Szlovéniával, Horvátországgal és Ausztriával írtak alá kormányközi megállapodásokat.

Nincs túlzott jelentősége?


Deák András György, a CEU Oroszország és Ukrajna szakértője a HírExtrának elmondta, lényeges, hogy ezek a kijelentések Isztambulban hangzottak el annak kapcsán, hogy Törökország és Oroszország egyezkedni kezdett arról, miként kerüljék ki az ukrán felségvizeket. Deák szerint ez nyilvánvalóan kellemetlen az ukránok számára.

A szakértő azonban hangsúlyozta, hazánk szempontjából a kijelentéseknek nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani. Kijev szerinte abban érdekelt, hogy ne legyen csupán az egyik félre utalva, legyen az Moszkva, Brüsszel vagy Washington. Janukovics ukrán elnök Deák szerint lavírozni fog az érdekcsoportok között, s várhatóak ugyan konfliktusok az oroszokkal, de ezt megpróbálja majd minél jobban lecsökkenteni, tompítani.

LMP-reakció

Orosz-ukrán megállapodás
Az ukrán parlament és az orosz alsóház április végén ratifikálta a két ország közötti flottaszerződést. A megállapodás értelmében Oroszország tíz évre mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szállított gáz jelentős, előre meghatározott részének árát, cserébe az orosz Fekete-tengeri Flotta az érvényes szerződés lejárta után újabb 25 évig, vagyis 2042-ig használhatja a Krím félszigeten a szevasztopoli haditengerészeti támaszpontot.
Jávor Benedek, az LMP országgyűlési képviselője kérdésünkre elmondta nem gondolja, hogy a gázvezetékek kérdését önmagukban kellene kezelni. A politikus szerint a kérdést egy általános energiapolitikai keretbe kellene ágyazni. Mint mondta, az LMP szerint az országnak az energiafüggetlenség irányába kell mozdulnia. Ezt az energiahatékonyság és takarékosság fejlesztésével, illetve a hazai megújuló energiaforrások támogatásával lehetne elérni.

Az ukrán energiaminiszter kijelentésével kapcsolatban Jávor úgy véli, Kijev nyilvánvaló célja, hogy megkerülhetetlen tényező legyen a gázszállításokban. ugyanakkor nem gondolja, hogy Ukrajna van abban a helyzetben, hogy a területén áthaladó gázvezetékeket nemzetközi nyomásgyakorlásra használja. Magyarországnak természetesen meg kell próbálni a jó viszonyt fenntartani Ukrajnával, de elsődlegesen a saját érdekeinket kell nézzük. Az pedig nem érdekünk, hogy Ukrajna megőrizze stratégiai pozícióját a gázszállításokban.

Az LMP-s politikus kétségét fejezte ki a tekintetben, hogy jobb-e nekünk, ha nem Ukrajnán keresztül kapjuk az orosz gázt, hanem mondjuk Románián át? Úgy véli a probléma, hogy egyoldalúan Oroszországtól függünk, mindenképpen fennáll.

Az LMP szerint az országnak érdeke, hogy minél több forrásból szerezze be a szükséges gázt, ez valójában a Nabucco mellett szóló érv, ám Jávor hozzátette, a Nabuccoval is számos probléma fennáll.

Jobbik vélemény


Az energetika kérdése nagyon átpolitizált lett – mondta el kérdésünkre Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője, majd leszögezte – az energiakérdést Magyarországnak mindenképpen meg kell oldania, valahonnan gázt kell szerezzünk. A politikus szerint, ha bárki ránéz a térképre, pontosan látja, hogy a Nabucco és a Déli áramlat közül melyik az életképesebb: a nemzeti érdekeket a Déli áramlat szolgálja.

„Oroszország közel van, a Déli áramlat rövidebb és gyorsabb beruházás, és biztosan lesz is benne gáz” – állítja Gyöngyösi. A Nabuccoba egyelőre nem tudjuk, ki fog gázt pumpálni - teszi hozzá. Az ukrán energiaügyi miniszter nyilatkozatára reagálva a képviselő kifejtette, nekünk nem ezeket a megnyilvánulásokat kell figyeljük, sokkal inkább a magyar nemzeti érdekeket, kell szem előtt tartani, ez pedig Gyöngyösi szerint az energiaellátás biztosítása.

Az ügyben többször is kerestük Gyürk Andrást, a Fidesz Európa Parlamenti képviselőjét, de sajnálatos módon megkeresésünkre semmilyen formában nem reagált.

***

Az energiaügyekkel kapcsolatos friss hír, a HírExtra megtudta, a Mabofi és Rosgas persorozatában mely a magyar EMFESZ gázszolgáltató tulajdonlásáról szól, a Mabofi a Budapesti Ügyvédi Kamara fegyelmi bizottsága elé citált két ügyvédet, akik az EMFESZ-t képviselték. A fegyelmi kimeneteléről nincsenek információink, ám a meglétéről (mely már eleve szigorúan titkos kéne, hogy legyen) biztos forrásból tudunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását