2024. április 28. - Valéria
Furcsán alakul az energiastratégia kialakítása hazánkban. Furcsán, de leginkább sehogy. Ez pedig nagy baj, mi több, ellentmondás, éppen a leendő miniszterelnök egyik nemrégiben tett kijelentése miatt.
2010. május 10. hétfő 14:15 - Pénzes Dávid
Orbán Viktor még a kampányban tett egy viszonylag nagy visszhangzott kiváltó kijelentést. Mint mondta, az új kormánynak az lesz a célja, hogy Magyarország energia-függetlenné váljon. Nemrégiben pedig azt mondta: az új kormánynak azon kell dolgoznia, a rezsiköltség minél kevesebb részét vigye el az energiaszámla. Ám a hogyanról semmit nem tudunk. Sőt!

Úgy tűnik a kormány gyönyörű ígéreteket dob be a köztudatba, de a megvalósításról nem igazán akar beszélni. Kerestük Bencsik Jánost, a Fidesz energiával foglalkozó szakpolitikusát – aki egyébként sokakkal ellentétben kifejezetten készséges nyilatkozó – ám most mégsem kívánt megszólalni az ügyben.

A szakember ötlete

Felkerestük ezért Pataki Istvánt, a Magyar Energia Hivatal (MEH) korábbi elnök-helyettesét, aki távol van a pártpolitikától, mégis országosan elismert energiaipari szakember. Pataki egészen újszerűen látja a jövő energiapolitikáját. Úgy véli, a lakosságnak valóban nagy terhet jelent az energiaszámla, ezen belül leginkább a gáz. Szerinte a gázfüggőséget képes lehet a kormány csökkenteni. Ennek egyik megoldása egy teljesen új energiapolitika. Konkrét ötletként a szakaember a hőszivattyúkat említette.

Tény, hogyha a gázról egy lakóház átállna az ún. hőszivattyúra, akkor teljesen kiválthatná a gázfűtést, csupán a szivattyú működtetéséhez van szükség áramra: így a villanyszámla növekedne némileg, de összességében jóval olcsóbb lenne, mint a gázfűtés. Pataki szerint, ha az új kormány a bankokkal is tárgyalhatna, hogy kedvezményes hiteleket adjanak az átállás költségeihez.

Pataki elmondta azt is, hogy már a MEH elnökeként is azon dolgozott, hogy a hőszivattyús fűtést az állam is dotálja, sőt propagálja. Ezt sokig pihentették, de végül a múlt hónapban megjelent: ma már viszonylag nagy támogatást kap az államtól (uniós pályázatokból származó pénzből) az a társasház, aki erre átáll.

Sokan jól járnának


Orbán Viktor:
„Magyarországon több millió ember fizetésének 70-80 százalékát felemésztik a közüzemi díjak, ezért a nemzeti ügyek kormánya az első perctől kezdve azért fog dolgozni, hogy a fizetések minél kisebb része menjen el a rezsiköltségekre”
Orbán a nagyköveteket előtt: „Ha a Fidesz kormányra kerül, a külföldi tulajdonban lévő közszolgáltatási szerződéseket egyenként át fogjuk vizsgálni.”
Pataki kifejtette, hogy a hőszivattyú széles körű ismertetésével és elterjesztésével nemcsak energiaköltséget takarítnának meg a háztartások, de a szivattyúk beszerelése (főleg ha nagy, országos méretekben történne) munkahelyeket teremtene. A csövezés, a kútfúrás, a beszerelés, stb. mind-mind magyar vállalkozóknak adna munkát – így teljesülne Orbán munkahelyteremtő víziója – valamint a munkából adóbevételre is szert tenne az állam.

Mi több a hőszivattyúkat itthon le is lehetne gyártatni. A jelenleg piacon lévő külföldi cégek – működési elvét mi is le tudnánk másolni: ők Kínából megveszik a nagyon olcsó alkatrészeket, az országukban összeszerelik és méregdrágán eladják – mondjunk nekünk. A technikai tudás és gyártóháttér is megvan ahhoz, hogy ezt Magyarországon is megcsináljuk.

Lobbi bibi

Mennyi az annyi?
A KSH 2007-es számításai szerint a személyes célú kiadások harminc százaléka lakás- és háztartási költségekből (amelyekbe a törlesztőrészletet is beleszámítják), 24 százaléka élelmiszerre fordított kiadásokból áll. Ezen felül húsz százalékot költenek a családok közlekedésre, hatot pedig egészségügyre (jellemzően gyógyszerre). A személyes célú kiadások húsz százalékát szabadon használják fel, ruhára, művelődésre, élvezeti cikkekre.
(Népszabadság)
Persze van az éremnek másik oldala is. Egy ilyen irányba mozduló energiapolitikával a nagy gázkereskedők kifejezetten rosszul járnának: piacot veszítenek, s így pénzt is. Pedig tudvalevő, hogy az energiaipari lobbi Magyarországon kifejezetten erős. Ráadásul Pataki szerint a Nabucco és a Déli Áramlat sem lenne feltétlenül szükséges abban az esetben, ha a hőszivattyúk mellett teszi le a voksát a kabinet. Igaz, hogy a két vezeték nem csak nekünk, de Nyugat-Európának is szállítana gázt, így stratégiailag ettől függetlenül jól járnánk vele.

Pataki István szerint az egész energiapolitika azon múlik, képes lesz-e a kormány olyan szakembert (szakembereket) az ügy élére állítani, akinek világos elképzelése van a jövőről és nem a lobbik (vagy Orbán szavaival élve az oligarchák) érdekeit képviseli, hanem az országét – méghozzá hosszú távon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását