2024. május 18. - Erik, Alexandra

Obama: Izrael hosszabítsa meg a településépítési moratóriumot

A megszállt palesztin területeken meghirdetett településépítési moratórium meghosszabbítására szólította fel Izraelt Barack Obama amerikai elnök New Yorkban, az ENSZ-Közgyűlés általános vitájában felszólalva.
2010. szeptember 23. csütörtök 18:29 - HírExtra
Obama egyúttal a világ vezetőinek támogatását kérte annak érdekében, hogy az izraeli-palesztin béketárgyalások ezúttal ne záruljanak kudarccal. Az amerikai elnök szerint az izraeli telepépítési moratórium javította a légkört a térségben.

"Úgy hisszük, hogy a moratóriumot meg kell hosszabbítani. Azt is hisszük, hogy a tárgyalásokat végig kell vinni a befejezésig" - mondta Obama, aki két nap alatt másodszor szólalt fel az ENSZ székházában.
 
Hangsúlyozta, hogy legfontosabb feladatának az amerikai gazdaság megmentését tekinti, ám a Közgyűlés általános vitájában egy sor nemzetközi kérdésben kifejtette álláspontját. A fő hangsúlyt ezúttal az amerikai támogatással újrakezdett közel-keleti béketárgyalások kapták.

"Ha nincs megállapodás, a palesztinok sosem ismerik meg a saját államuk nyújtotta büszkeséget és méltóságot. Az izraeliek sosem ismerik meg azt a bizonyosságot és biztonságot, amelyet az együttélés mellett elkötelezett szuverén és stabil, az egymás mellett élés iránt elkötelezett szomszédok biztosítanak" - jelentette ki az amerikai elnök.

Obama rámutatott, hogy noha a békét az izraelieknek és a palesztinoknak kell megkötniük, más országoknak is részt kell vállalniuk a felelősségből.

"Azoknak közülünk, akik Izrael barátai, meg kell érteniük, hogy a zsidó állam valós biztonsága megköveteli egy független Palesztina létét, egy olyanét, amely lehetővé teszi a palesztinok számára, hogy méltósággal és lehetőségek között élhessenek" - mondta az amerikai elnök.

"És azoknak közülünk, akik a palesztinok barátai, meg kell érteniük, hogy a palesztin nép jogait csakis békés eszközökkel lehet kiharcolni, beleértve a biztonságban élő Izraellel történő őszinte megbékélést" - tette hozzá.

Obama az Izraellel való kiegyezés mellett arra sürgette a palesztinok barátait, hogy a politikai és pénzügyi támogatásról szóló ígéreteiket tettekkel váltsák fel.

Az amerikai elnök síkraszállt az Irán elleni ENSZ-szankciók magalapozottsága mellett. Ugyanakkor hangsúlyozta: "az ajtó nyitva áll a diplomácia előtt, arra az esetre, ha Irán úgy dönt, hogy belép rajta.
 
Ám az iráni kormánynak ki kell nyilvánítania világos és hiteles elkötelezettségét, és biztosítania a világot afelől, hogy nukleáris programja békés szándékú" - mondta. Az elnök hangsúlyozta: az Egyesült Államok arra törekszik, hogy nukleáris fegyver ne kerülhessen szélsőségesek kezébe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását