2024. május 17. - Paszkál

Afrikaház Veszprémben

Afrika-házat avattak a veszprémi vadasparkban; a 180 millió forintos költséggel megépített, 750 négyzetméter alapterületű házban négy fiatal zsiráfbikát helyzetek el; a két- két és féléves zsiráfok az elmúlt héten érkeztek Németországból és Dániából.
2010. szeptember 23. csütörtök 21:32 - HírExtra
Szenzáció ez Veszprémben, hiszen az ország második legrégebbi (52 éves) állatkertjében még sosem voltak láthatóak zsiráfok, most pedig egyszerre négyet is bemutathatnak az érdeklődőknek - mondta az avatóünnepen Török László, a vadaspark igazgatója, megjegyezve, hogy az oroszlánok és az elefántok mellett a közönséget leginkább vonzó állatok a zsiráfok.

Az új létesítményhez - amely a legmagasabb európai színvonalnak felel meg - egyhektáros szavanna kifutó is tartozik, ahol a fiatal, négy méter magas zsiráfok együtt lesznek majd más afrikai állatokkal, orrszarvúkkal, zebrákkal és gnúkkal.

Egy városnak karaktert adhat sokszínűségben, nyitottságban, kultúrában és nem utolsó sorban turisztikai vonzerőben egy nívós vadaspark - hangoztatta az avatón Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Úgy vélte, "az, hogy milyen állatkertje van egy városnak, az talán sok mindent elmond arról is, hogy ez a közösség, mire tartja magát a világban".

Navracsics Tibor szerint a több mint félévszázados veszprémi vadaspark mindig is híres volt arról, hogy az ország állatkertjei közül a "legszervesebben illeszkedik a természeti környezetbe". Így tervezték és építették meg, s úgy fejlesztik, hogy az ne a természet kárára történjen; igazi vadaspark - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Rámutatott arra: a természet és az épített környezet "egymásra támaszkodva" valami többletet eredményez, olyan többletet, amely az embereket szolgálja. Navracsics Tibor szerint a "rendkívül tehetséges vezetése" Európa élvonalába kívánja emelni, az egyébként erre minden adottsággal rendelkező veszprémi vadasparkot.

Török László az MTI-nek elmondta: kétéves, 420 millió forintos fejlesztési projektjük negyedik létesítménye a most avatott Afrika-ház. A fejlesztési program első beruházása a tavaly nyáron átadott Csimpánzvilág volt, amely több mint 200 millió forintba millió forintba került. A múlt év nyarára megépült 20 millió forintból az oktató- és kiállítóház, idén márciusban pedig az 50 millióból létesített Kölyökdzsungelt adták át.

Az Afrika-ház avatása után a projekt utolsó fejlesztése lesz majd - várhatóan jövő tavasszal adják át - a Bakonyi mesterségek házát és tanösvényét.

A 420 millió forintos fejlesztési projekthez az állatkert 216 millió forintos európai uniós támogatást nyert - tájékoztatott az igazgató.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását