2024. május 25. - Orbán

Fazekas: erős agrárpolitikára van szükség

Egyetértés körvonalazódik az európai uniós tagországok mezőgazdasági miniszterei között abban, hogy szükség van erős uniós agrárpolitikára - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Brüsszelben azt követően, hogy részt vett az uniós miniszterek kötetlen találkozóján.
2010. szeptember 21. kedd 20:41 - HírExtra
Az értekezlet fő témája az volt, hogyan alakuljon a közös mezőgazdasági politika 2013 után. Fazekas Sándor beszámolója szerint a felszólalók többsége egyetértett abban, hogy az uniós rendszernek továbbra is szolgálnia kell a piaci viszonyokhoz történő alkalmazkodást, a versenyképességet, a gazdák biztos jövedelemhez jutását, valamint a vidéki tájak esélyegyenlőségét, azaz a népességmegtartó erőt, a foglalkoztatást.

Hozzátette: a legtöbb hozzászóló kitért arra is, hogy a közvetlen támogatások összege a jelenlegihez képest nem csökkenhet. Mint jelezte, ez volt a magyar álláspont is, miután a támogatások növelésére a nemzetközi gazdasági válság és más okok miatt nincs reális esély. Az uniós vidékfejlesztési támogatások szintjének jelenlegi fenntartásában Magyarország ugyancsak érdekelt - tette hozzá. Az uniós miniszterek nagy többsége is egyetértett azzal, hogy a vidékfejlesztést célzó jelenlegi programok folytatására, különösen a fiatal gazdák támogatására nagy szükség van.

Beszámolt Fazekas Sándor arról is: a találkozón felvetődött egy kockázatkezelési, biztosítási alap szükségessége. Ez különösen a természeti katasztrófák, illetve extrém időjárás esetén nyújtana segítséget a gazdálkodóknak. A magyar miniszter emlékeztetett: máris jó néhány olyan állásfoglalás született, amely segíti a miniszteri tanács munkáját a reformmal kapcsolatban. Ezek közé sorolta a múlt héten kiadott francia-német közös miniszteri nyilatkozatot, amelyben a két nagy tagország közös célokat jelöl meg.

Utóbbit ugyanakkor - más források szerint - a brüsszeli találkozón élesen bírálta Marek Sawicki lengyel mezőgazdasági miniszter, aki szerint a dokumentum nem szolgálja kellőképpen az új tagállamok gazdáinak érdekeit, mert elutasítja például a hektáronkénti egyenlő uniós támogatás gondolatát.

Fazekas Sándor elmondta még, hogy Belgiumban kétoldalú megbeszéléseket is folytatott. Spanyol kollégájánál például az elnökség lebonyolításáról szerzett tapasztalatokról érdeklődött. Spanyolország Magyarországgal egy trióban, az előző félévben adta az unió elnökségét. Kérdésre válaszolva a magyar miniszter jelezte: cseh kollégájával a földtulajdonnal kapcsolatos kérdésekről is tárgyaltak, de a plenáris miniszteri ülésen erről nem volt szó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását