2024. március 29. - Auguszta

Az LMP is beszállt a botrányba - megmenekülnek a fák?

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy megússza a kivágást a Nagymező utcai fák többsége. Az LMP közreműködésével létrejött terézvárosi kompromisszum azonban felvet néhány kérdést.
2010. szeptember 21. kedd 12:32 - Gedei Szilárd
Évek óta húzódik a Nagymező utcai fasor kivágásának ügye. A HírExtra többször beszámolt már korábban hol a fák, hol az alájuk tervezett mélygarázs győzelmére álló botrányról. Most azonban úgy látszik, végleg megoldódhat a fák kálváriája. Kicsit megkésve bár, de a kampány utolsó heteiben ugyanis egy párt, az LMP is beállt a fák ügyét támogatók sorába. Sőt maga Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje is kiállt a fákért.

Megmenekültek a fák?

"Kaptunk egy új szakvélemény, ami kimondja, hogy a fáknak kutya bajuk sincs, ráadásul egyre többen álltak az ügy mögé. Most már kijelenthetjük, hogy egy ideig nem fogják bánatni a fasort" - tudtuk meg Bér Rudolftól, a Nagymező Utcaiak Érdekvédő Egyesületének alelnökétől.

A civilek és a Főkert számára is ésszerű kompromisszum elérésében nagy szerepet vállalt Jávor Benedeknek, a Lehet Más a Politika egyre népszerűbb politikusa is.

Az LMP budapesti főpolgármester-jelöltje a HírExtrának elmondta, hogy az ügy megoldásában elkerülhetetlen volt egyfajta kompromisszum a civilek és az önkormányzat, illetve a civilek és a Főkert között.

Kompromisszum LMP-módra

"Nehéznek látszott az ellentétek feloldása. A civilek azért kerestek meg, hogy mintegy kívülállóként, harmadik félként elősegítsem a megoldást. Végül pedig egy olyan megoldást sikerült találnunk, ami a szükséges faápolási munkálatok elvégzését is lehetővé tette. Ezt egy új, független szakvélemény tette lehetővé, ami mind a civilek, mind a Főkert oldaláról elfogadhatónak bizonyult.

Verók István: a fideszesek kezdték
"A Nagymező utcai mélygarázs ügye tíz éve kezdődött, a szerződést is az akkori fideszes polgármester kötötte. Míg a fák ügye kizárólag a fővárosi önkormányzathoz tartozik, hiszen védett fasorról van szó. Tehát döntést is csak a főváros hozhat" - mondta portálunknak egy korábbi interjúban Verók István, a VI. kerület botrányt botrányra halmozó szocialista polgármestere.
Jávor és a Nagymező utcaiak azonban pontosan tudják, hogy ugyan a fák most megmenekültek a kivágástól, de hosszú távon még rengeteg tennivaló akad.

Néhány fának mennie kell

"Még nincs megoldva a probléma. Sok munkára lesz szükség ahhoz, hogy az egész Nagymező utca sorsa rendeződjön. El kell dönteni az ott lakó civilek bevonásával, hogy mi történjen az utcájukkal, ezen belül mi legyen a fasor sorsa. Valószínű, hogy néhány fát el kell majd távolítani" - festett bizakodó jövőképet Jávor Benedek.

A tömeges fakivágást azonban sikerült elkerülni, így a korábban az utcabeliek által kiépített SMS-riadólánc is visszaléphet egy fokozatot a készenkéti állapotból.

Folytatódik az ügy?

"Megbukott a projekt"
"A civil tiltakozás hatásos volt, a fák védelmében még külön egyesületet is alakítottak a környék lakói, ugyanúgy, mint a Hunyadi téren. Azt az információt kaptuk, hogy a Nagymező utcai mélygarázs-építés összefüggésben állt az egykori Balettintézettel, az Andrássy út 25. számú épület körüli ingatlanügylettel.Mint ismeretes, az Operaházzal szemben luxusszállodát akartak építeni, és a parkolóhelyeket a Nagymező utca alatt alakították volna ki a befektetők, úgy, hogy a garázst a föld alatt összekötik a hotellel. Vagyis a Nagymező utcaiak tiltakozása buktatta meg a szállodaprojektet is" - mondta az ügyről Halassy Zsófia, Terézváros fideszes polgármesterjelöltje egy korábbi interjúban.

Az ügy azonban az önkormányzati választások után folytatódhat, annak függvényében, hogy ki kerül a polgármesteri székbe, és kiáll-e a még mindig nem tisztázott jövőjű fák mellett. Ezt pontosan tudják az ottlakók és a hosszú favédő-projekt mellé felsorakozó szervezetek is (magánemberek mellett a Nagymező Utcaiak Érdekvédő Egyesülete, a Védegylet, a Levegő Munkacsoport, az Óvás!, a TÁP Színház, a Bohóc Gárda, az Élőlánc és a Greenpeace is részt vett a fák megmentésében). Ez az egész nem a fák kivágásának, vagy nem kivágásának, hanem az egész Nagymező utca rendezésének kérdése. Ki tudja, hogy mi lesz a jövőben a kerületvezetés terve azon a területen?

Az is egyre biztosabb, hogy nem lesz mélygarázs, legalábbis a fák kárára nem.

Mindehhez csak egy viszonylag friss, a zöld ügyekért örömmel kiálló politikai erő csatlakozásához volt szükség. Persze az kérdéses, hogy az LMP és Jávor nélkül mire mentek volna a civilek - lehet, hogy a régóta várt megállapodás így is megszületett volna, legfeljebb egy kicsit később.
 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

alkeszkirály
2010. szeptember 21. 15:28
Amikor először akarták kivágni a fákat, az LMP még a megmerészebb szadeszes nagykutyák álmaiban sem szerepelt. kamu párt kamu jelöltje, Jávor Benedek. Aki ráadásul meleg.Pfujjjj.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását