2024. április 19. - Emma
Van-e köze Terézvárosnak a melegfelvonuláshoz? Hogyan érdemelte ki a botránykerület címet a médiában? Ki fog nyerni az önkormányzati választásokon? Verók István, Terézváros polgármestere megmondja.
2010. július 7. szerda 07:29 - Gyülvészi András
Mit gondol a melegek felvonulásáról? Jó vagy nem, hogy megrendezik, illetve inkább azt szeretné, ha nem az Andrássy úton lenne?

Nagyon régóta téma ez nálunk, viszont van egy alapvető ellentmondás. Bizonyos főútvonalak a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában vannak, az Andrássy út is, így a kerületnek nincs beleszólása abba, hogy a főváros milyen típusú rendezvényekre ad ki engedélyt.

A felvonulásokkal általában van problémánk. Nem vagyok melegellenes, egyszerűen arról van szó, hogy gondot okoztak azok a cirkuszok, amik kísérik ezeket a felvonulásokat, a kosz, a mocsok, az hogy piszoárnak tekintik szinte az összes kapualjat. Nem jó, hogy korlátozzák a kerület lakóinak mozgását, nem beszélve a legnagyobb problémáról, a zajról.

Az Andrássy út világörökség, és egy világörökségi helyszín nem érdemli meg, hogy ilyen helyzetbe hozzák. Ezek miatt nem támogatom semmiképpen a felvonulást, viszont van a közelben egy terület, ami kiválóan alkalmas volna erre a célra: a volt Felvonulási tér. Ott az egyik oldalt a Liget határolja, a másik oldal részben a kerületünk, de szinte csak intézmények találhatóak ott, és senkit nem zavarna, ha arra vonulnának, mindemellett maradnának a belvárosban.

Ezek szerint a kerületnek semmilyen szerepe nincs az engedélyezésben?

Nincs. Mi annak idején próbáltuk elérni, hogy a főváros vonjon be minket legalább konzultációs szinten ezekbe a döntésekbe, de ez nem sikerült a mai napig.



Ön egyik felvonuláson sem volt kinn?

A legutóbbi Budapest Pride-on is kint voltam. Sajnos csak rendőri kísérettel tudtam elérni az Andrássy úti kordont.

Most megy?

Valószínűleg ugyanaz lesz a helyzet, mint az elmúlt években.

Próbálják kezelni azt a feszültséget, ami a lakók és a felvonulók között van?

Nem tudjuk fölkészíteni a lakókat, hiszen nem vonnak be minket az előkészítésbe. A kerületiek nagyon rossz néven vesznek minden típusú rendezvényt, ami a mozgásukat korlátozza, illetve ami koszt hagy maga után.

Nemrég rendeztek egy háttérbeszélgetést sajtóperekről és rágalmazásról. Akkor nem lehetett a kerületet érintő ügyekről érdeklődni, viszont most érdekelne egy konkrét ügy: ön beperelte Papp Ritát egy performansz miatt. A hölgy énekelt és képekkel táncolt. Hogy áll az ügy, és pontosan miért is perelte be?

Azért pereltem be, mert nem egyetlen alkalomról volt szó. Több hónapon keresztül járta a környéket egy olyan szervezetre hivatkozva, akinek tagjaival egyébként kommunikálunk, és rendesen tartjuk velük a kapcsolatot, ez a Kincsünk a Piac. Tehát hiába mondja azt, hogy egy terézvárosi civil érdekképviseleti szervezet tagja, s aggódik a piacért, miközben nem is hatodik kerületi. Lehet az utcán énekelni, performance-t tartani, de hazudni és rágalmazni sem dalban, sem versben, sem prózában nem lehet. Ezért döntöttem úgy, hogy beperelem. Októberben lesz a következő tárgyalás.

Elmondaná, pontosan mivel vádolta Önt?

Tisztelem a szólásszabadságot, de hogy e mögé bújva szándékosan téves információk alapján valótlanságot állítsanak, tolvajnak és csalónak nevezzenek, azt a továbbiakban sem fogom eltűrni. Még a költségvetésünket is negatívan állította be – én most eléggé árnyaltan fogalmaztam – miközben mi vagyunk az egyetlen olyan önkormányzat, akik nem vettünk fel hitelt, nem bocsátottunk ki kötvényt.



Kritizálta a sajtó munkáját, mivel Ön szerint gyakran támadják alaptalanul, és számtalan sajtópert is indított. Mit gondol, miért pont önt támadják? Például már külön szócikk szól önről a Korrupédián.

Csak bizonyos irányú médiumokat kritizáltunk, nem a sajtó egészét. Volt egy kiindulópont, az Andrássy út 47. Onnan indult az egész ingatlan panamázás, tehát szó sincs korrupcióról. Ezt a Hír Tv és a Jobbik alapító tagja indította el, érdekeltsége miatt, hiszen volt ott egy bérleménye. Ő fogalmazta meg először ezeket a vádakat a médiában, többek között a Kékfényben. Ezért rágalmazási pert indítottunk az említett bérlő ellen, amit meg is nyertünk. Ebből az ügyből kiindulva, az egész Andrássy útra vetítve a média elindította a lavinát, és akár az igazságszolgáltatásra is nyomást gyakorolva próbálták az ügyet napirenden tartani a balhé érdekében. Ez volt az egyik ok.

A másik ok a kormányzati negyed területe. Hiszen szárnyra kaptak olyan elképzelések, melyek szerint a magyar állam, a MÁV, és részben a főváros tulajdonában álló területet sűrűn be kívánják építeni. De mi ragaszkodunk a beépítés olyan mértékéhez, hogy biztosíthassuk az amúgy is minimális zöldfelülettel rendelkező kerület légátjárását.

A harmadik ok pedig, hogy nagyon jól csináljuk a kerületben a dolgokat és útban vagyunk.

Kiknek van útban?


Figyelembe véve a támadásokat, azt mondhatom, hogy van egy mániákus feljelentő, aki a Fidesz-KDNP képviselője, és van egy jelenleg jobbikos képviselő (még fideszes színekben került be), aki szintén a feljelentők közé tartozik. Bármilyen döntés születik itt, az azonnal feljelentést von maga után. Ezért nem voltak restek leírni, hogy „micsoda borzasztó ügyek" vannak Terézvárosban.

Molnár Gyula XI. kerületi polgármester szerint jó lenne, ha egy független, civil főpolgármester-jelölt mögé állna be az MSZP és az LMP. Felmerült például Vágó István neve. Ön szerint is jobb lenne egy független, vagy maradjon inkább Horváth Csaba?

Maga Horváth Csaba és a budapesti MSZP is fölajánlotta, hogy beállnak egy olyan civil jelölt mögé, akit az LMP vagy a liberálisok elfogadnak. Egy ilyen jelöltet érdemes lenne támogatni, mert akkor a Fidesznek a hatalma nem realizálódhatna olyan mértékben, mint az országgyűlési választásokon.

Ezt én támogatnám, csak úgy néz ki, hogy az LMP ebben nem partner. Addig is Horváth Csaba az MSZP főpolgármester-jelöltje.



Indul az őszi önkormányzati választásokon?


Természetesen.

Mit gondol, milyenek az esélyei? Például az országgyűlési választásokon a kerületben jobban szerepelt a Fidesz.

Nem lehet összehasonlítani egy országgyűlési választást egy önkormányzati választással. Én nyolc éve vagyok polgármester, és az elmúlt nyolc évben nagyon sok mindent letettünk a kerület asztalára. Optimista vagyok, és bízom abban, hogy megválasztanak.

Mit tud az ellenfeleiről?

Azt tudjuk, hogy elég nagy belső harc folyik a KDNP és a Fidesz között polgármester-jelölés kapcsán. Egyik nap a Fidesz frakcióvezetője a jelölt, másik nap a KDNP-jé. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy Hassay Zsófia lesz a polgármester-jelölt.

Mit tud mondani a helyieknek, miért szavazzanak önre? Nem tépázta meg a hírét egy-egy múltbéli ügy, például a Nagymező utcai fák vagy a csendrendelet ügye?
 
A Nagymező utcai mélygarázs ügye tíz éve kezdődött, a szerződést is az akkori fideszes polgármester kötötte. Míg a fák ügye kizárólag a fővárosi önkormányzathoz tartozik, hiszen védett fasorról van szó. Tehát döntést is csak a főváros hozhat. Ezért nem értem a kérdését.

Nagyon sok olyan programot indítottunk el , ami nagyon népszerű a terézvárosi lakosok körében: ilyen a Szépkorúak Klubja, Ifjúsági Kártya, ingyenes nyelv- és számítástechnikai tanfolyamok, a csendrendelet, a társasházak rehabilitációjának pályázati támogatása, négyszáz tonna kiosztott élelmiszer a rászorulók számára, a Zöld Start programunk és még sorolhatnám tovább az eredményeinket.

Az itt élők azt látják, ami a kerületben történik. Az „ingatlan panama” nem érdekli őket. Akiket érint, azok tudják, miért alakult az ügy úgy ahogy, akiket pedig nem, azok azt látják, hogy a kerület épül-szépül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ervin Egon
2010. július 7. 21:15
U.i.: A republikánus Ronald Reagan (1911-2004) pedig vízimentőként kezdte... :D

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ronald_Reagan
Ervin Egon
2010. július 7. 21:11
Eszem ágában sincs Verókot védeni, ám azt azért szerényen megjegyezném: tudtommal őrá még semmit nem bizonyítottak az utóbbi időben néhány más ügyben (Zuschlag,Hunvald,BKV) meglepően hatékony hatóságok.

Meszeljék csak el őt is, ha okot adott rá, de csupán azért, mert szoci politikus és egyeseknek nem szimpatikus, még nem törnék felette pálcát.

gizimama
2010. július 7. 15:16
jót nevettem a cikken. Olyan gyönyörű amit ez az ember mond, hogy már-már elhiszem. és már-már szaladnék is hogy újraválaszam.
Nem is értem, hogy miként gondolhatja komolyan, hogy újraindul a polgármesterségért, ez az autósofőr. Merthogy Verók elvtárs Kovács Lacibácsi sofőrjeként került bele a politikába. Ez persze nem baj. Az már igen, hogy éppen annyira tudja irányítani a kerületet amennyire egy autósofőr képes lehet rá.

A lopások miatt rács mögött a helye.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását