2024. május 7. - Gizella

A kormány megtagadta az ETA javaslatát

Elutasította a spanyol kormány hétfőn az ETA baszk földalatti szakadár szervezet vasárnap közzétett felhívását, miszerint nemzetközi közvetítők segítségével tárgyaljanak Európa egyik legrégibb konfliktusának a lezárásáról.
2010. szeptember 20. hétfő 19:31 - HírExtra
Az ETA tisztában van vele, hogy csakis az erőszak "végérvényes és teljes" lezárása jöhet szóba megoldásként - mondta María Teresa Fernández de la Vega miniszterelnök-helyettes. Hozzátette, hogy a baszk napilapokban megjelent felhívás "semmi újat" nem tartalmaz. Amíg az ETA nem hajlandó letenni a fegyvert, addig a spanyol kormány továbbra is a biztonsági erők és az igazságügyi hatóságok bevonásával küzd majd ellene - hangsúlyozta de la Vega.

A Gara és Berria című baszk napilapokban vasárnap közzétett felhívásban a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű szervezet felszólította a nemzetek közösségét, hogy „vegyen részt egy évszázados politikai válság demokratikus, igazságos és végleges rendezését célzó folyamat megszervezésében”.

Egyes értesülések szerint az ETA három Nobel-békedíjas személyt, nevezetesen Desmond Tutut, Fokváros egykori érsekét, Frederik Wilhelm de Klerk volt dél-afrikai államfőt és John Hume észak-írországi politikust, valamint Mary Robinson korábbi ír elnököt nevezte meg lehetséges közvetítőként.

A baszk szervezet egy szeptember 5-én közzétett videofelvételen arról számolt be, hogy már néhány hónappal ezelőtt beszüntette a fegyveres akciókat, arról azonban nem tett említést, hogy ezt ideiglenes vagy hosszú távú megoldásnak szánja-e, Madrid ezért elégtelennek minősítette a bejelentést és elutasította azt.

Az ETA 1968 óta küzd erőszakos módszerekkel egy független baszk állam megteremtéséért, ami eddig mintegy 850 ember életét követelte. Mind az Egyesült Államok, mind pedig az EU terrorszervezetként tartja számon a szakadár csoportot, amely az önálló államot a Spanyolország északi és Franciaország délnyugati, baszkok lakta részének összecsatolásával létrejövő területen alapítaná meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását