2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Ön figyel a magzatára?

A megfigyelés, hogy a kis súllyal született babáknál a későbbiekben, felnőttkorukban nagyobb kockázattal jelentkezik magas koleszterinszint, csak azokra lehet érvényes, akik anyja dohányzott a terhesség alatt - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.
2010. szeptember 16. csütörtök 07:25 - HírExtra
Egyre több bizonyíték van arra, hogy a kis születési súly kapcsolatban van a felnőttkori magasabb koleszterinszinttel. A bostoni Harvard Orvostudományi Egyetem kutatói azonban arra mutattak rá tanulmányukban, hogy az anya terhesség alatti dohányzása lehet az, ami az összefüggés hátterében állhat.

A kutatók 1370, átlagosan 39 éves felnőtt adatait elemezték. Közülük 345 embernek (25 százalék) volt magas a koleszterinszintje. A kis súllyal születettek körében 34 százalékos volt az arány, míg a normál súllyal világra jöttek között 24 százalékos.

Az adatok alaposabb elemzésekor azonban arra figyeltek fel a szakemberek, hogy a kis súllyal születettek között csak azoknál a felnőtteknél volt nagy a kockázat az emelkedett koleszterinszintre, akik anyja a várandósság idején dohányzott. A napi 20 szálnál több cigarettát elszívó anyák gyerekeinél felnőtt korukban két és félszeres volt a kockázat, míg napi 1-től 19 szál között ez 1,7-szeres volt a nem dohányzó anyák gyerekeihez képest.

A tanulmány az Epidemiology című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását