2023. november 28. - Stefánia

A fogbaj-detektorral elkerülhetjük a fogorvost

A legtöbb ember rendszerint akkor fordul fogorvoshoz, ha valamelyik foga sajogni, fogínye vérezni, az arca dagadni kezd. Pedig ahogy ezerszer hallhattuk, a fogak rendszeres ellenőrzésével, tisztításával meg lehet előzni a fájdalmas kezeléseket.
2007. szeptember 14. péntek 09:09 - Hírextra

Mindezt egyszerűsíti és gyorsítja majd az amerikai Sandia National Laboratory kutatói által kifejlesztett fogbaj-detektor. Lényegében egy hüvelykujj méretű elektronikus szerkezetről van szó, amelynek speciális chip-je, kisméretű nyomtatott áramköre segítségével kis fénnyel be lehet világítani a szájat, a garatot, az ínyeket és persze a fogakat is.  A fogbaj-detektor különleges fényében a nyálban lévő antitestek fluoreszkálni kezdenek. Az antitestek pedig rendszerint ott jelennek meg a nyálban, ahol valamilyen elváltozás kezdődött. Például: megsérült a fogak zománca, fertőzéstől begyulladt a fogíny.

A fluoreszkáló antitestek már akkor is jelzik a bajt, amikor a pácienst arra még semmi (például sérült, karcoló fog fájása, rossz szájszag, ínyvérzés, meglazuló fog) sem figyelmezteti. Mivel az ellenőrzésre érkező páciensre nem vár a műszerekkel érintés, érzéstelenítés, és elég csak jó nagyra tátania a száját,talán a gyávák is könnyebben szánják el magukat a rendszeres megelőző fog-karbantartásra.
Szűcs József

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását