2024. május 17. - Paszkál

NFM: az ország energiaellátásának a biztonsága a cél

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint az AGRI rendszere nem konkurenciája a Nabuccónak. Megépítése viszont növelheti az energiaellátás biztonságát.
2010. szeptember 16. csütörtök 12:11 - Forján-Vass Máté
Egyre több jelét adja a kormány annak, hogy új földgázforrásokhoz jusson. Felröppent a hír, hogy megvásárolnák az EON magyarországi földgáz nyerő telepeit. Utána a MOL orosz részvényeinek megvásárlásról egyeztetett. Legutóbb Orbán Viktor Bakuban tárgyalt lehetséges újabb forrásokról.

Itt egy épülő vezetékrendszerről tárgyaltak, amely az AGRI nevet kapta. A hálózat Azerbajdzsánból Románián keresztül hozná a földgázt Magyarországra.

A lépésekkel kapcsolatban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya válaszolt kérdéseinkre:

Az állam mostanában több helyen is megpróbál földgázforrásokhoz jutni. Mi ennek az oka?

AGRI
Az AGRI rendszere Azerbájdzsánból indul. Az ottani energiahordozókat Grúzián át kiviszik a Fekete-tengerre. Ott tankerhajókra tankolják fel, amelyeken román kikötőkbe szállítják. Romániából érkezne meg a földgáz Magyarországra.

A rendszer kis kapacitású lesz. Az NFM elmondása szerint nem jelent majd konkurenciát a Nabucconak a hálózat.
A magyar energiapolitika legfontosabb stratégiai célja az, hogy a hosszú távú szempontokat is mérlegelve optimalizálja az ellátásbiztonság, a versenyképesség és a fenntarthatóság együttes érvényesülését.

Köztudott, hogy Magyarország lakossága, energiatermelése és ipara a régió államaihoz képest nagyobb mértékben függ a zavartalan gázszállításoktól. Az ellátásbiztonság növelése az energiapolitika legfontosabb célkitűzése. Ennek érdekében a kormány törekszik a kiegyensúlyozott energiaforrás-struktúra elérésére és fenntartására.

Ebből a célból elő kell segíteni a hazai források részarányának fenntartását, illetve növelését. Az energiahordozó import szállítási útvonal és forrás szerinti diverzifikálását, az energiahordozó-szerkezetnek és a biztonsági készleteknek az ellátás biztonsága szempontjából optimális kialakítását, illetve a regionális energiapiacok kialakulását elősegítő infrastruktúra fejlesztését.

Az energiahordozó import szállítási útvonal és forrás szerinti diverzifikálását elősegítő legfontosabb, jelenleg is futó projektek a Nabucco és a Déli Áramlat gázvezetékrendszerek megvalósítása.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a tárca meglátása szerint a lakosság ellátásának biztonságát az növeli igazán, ha több szállítási útvonalon, több forrásból érkezik földgáz hazánkba. Ebből a megfontolásból mind a Nabucco, mind a Déli Áramlat kezdeményezése egyformán fontos a kormány számára. Az ellátásbiztonság növelése mellett a több forrás és szállítási útvonal hosszú távon a költségek tekintetében is kedvező hatással lehet hazai gázárakra.

A Déli Áramlat gázvezeték legnagyobb előnye, hogy az orosz gáz szállítását Ukrajna megkerülésével teszi. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a magyar földgázellátást külső tényezők, a tranzit és forrás ország (Ukrajna és Oroszország) vitái veszélyeztetik a legnagyobb mértékben. 

A Déli Áramlat projektben jelentős földalatti gáztároló-kapacitás kiépítés is szerepel. Erre a magyarországi geológiai viszonyok ideális lehetőséget adnak. Amennyiben ezen tárolókapacitások létesítése Magyarországon valósul meg, akkor az ország szerepe a térség ellátásában felértékelődik, és egy fontos földgáz elosztó csomópont szerepünk lehet.

Az Európai Bizottság álláspontjával összhangban Magyarország számára is az egyes számú prioritás a Nabucco projekt megvalósítása. Ez abban a tekintetben élvez elsőbbséget, hogy ennek a vezetéknek a megépítését gyorsítandó, egy kormányrendelet a rendszer magyarországi szakaszának kiépítéséhez kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította idén májusban.

Az AGRI vezeték kapcsán nem szabad elfelejteni, hogy egy induló projektről van szó. Ennek részleteiről csak a beruházás megindulása után lehet részletes információkat kapni. Biztosak vagyunk benne, hogy sem Románia, sem Grúzia nem támogatná a projektet, ha nem látnák biztosítottnak a csővezetékbe tölthető gáz forrását. A szakértőink elemzése szerint az AGRI sem kapacitásában, sem egyéb területen nem konkurenciája a Nabuccónak.

Milyen új lehetőségekkel számolnak az új földgázforrásokkal?

Amint azt fentebb jeleztük elsősorban az energiaellátás biztonságát erősíthetik az új vezetékek, az új gázforrások. Három hazai forrás van: a hazai kitermelés, a tározókban tárolt mennyiség, emellett az import.

A jövőben egy esetleges árverseny kialakulása a különböző forrásokból érkező földgázmennyiségek között jótékonyan hathat a felhasználói fogyasztói árakra is. Jelenleg három hazai forrás van: a hazai kitermelés, a tározókban tárolt mennyiség, emellett az import.

Az Importban van egy korlátozott kapacitású nyugati vezetek és van az oroszországi. Az AGRI növelheti az energiaellátás stabilitását. Ha a jövőben ismét akadozna az orosz vezetéken az ellátás, akkor az AGRI rendszere és a hazai tározók együtt el tudnák látni a hazai földgázigényt, komoly korlátozások nélkül.


Van-e földgáz viszonteladási szándék?

Az állam részéről nem beszélhetünk ilyenről. A gázkereskedelem magánvállalkozások között zajlik. A gázpiac sajátosságaiból fakadóan már ma is „viszonteladás” zajlik, hiszen a földgáz nagykereskedő továbbértékesíti a terméket a szolgáltatóknak és egyéb gázkereskedelemmel foglalkozó vállalatoknak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását