2024. április 19. - Emma

Az LMP hajléktalan számlát nyitna

Kaltenbach Jenő, Lmp-s politikus szerint a szociális bérlakások hiánya okozza a legnagyobb gondot a hajléktalankérdésben. A politikának muszáj szerepet vállalnia, mert az mások számára is motiváló lehet.
2010. szeptember 16. csütörtök 06:42 - Forján-Vass Máté
A kormány kitiltaná a hajléktalanokat a közterületekről. Az LMP szerint ez embertelen megoldás. Azt ígérték, hogyha bejutnak a fővárosi közgyűlésbe, hajléktalan számlát nyitnak. Azok a képviselők, akik segíteni akarnak, erre a számlára fizethetnének.

Kaltenbach Jenőt, az LMP listájának második helyén álló képviselőjét kérdeztük a számláról, és a hajléktalankérdés megoldásáról:

Mi ez a számla pontosan?

Hajléktalannak belépni tilos
A kormány ki akarja tiltani a hajléktalanokat a közterületekről. Aki nem megfelelően használja a közteret, az megbírságolható lesz. Pintér Sándor belügyminiszter továbbá azt is hozzátette, a hajléktalanok ellen rendőri intézkedés is foganatosítható.

Kérdés, hogy a hajléktalan hová menjen? A szállók túlzsúfoltak, a körülmények pedig embertelenek. Lényegében vagy a szállóba nyomorognak, vagy vállalják, hogy börtönbe kerülnek. Bírságot minden esetre egyik sem fog fizetni. De a börtönt persze majd mi fizetjük.
Szeretnénk, ha a hajléktalanok ügyét a képviselők is magukénak érzenék, és ennek szellemében akár anyagi áldozatot is vállalnának. Például befizetnék a tiszteletdíjuk egy részét erre a számlára.

Hogyan működtetnék a számlát?

A testület maga működtetné, de mindenképpen a teljes nyilvánosság előtt. Tudni lehet majd, hogy mire használják fel a pénzt.

Miben tudnának ezzel a számlával segíteni?

Ennek egyrészt morális jelentősége van: jelezné, hogy a képviselők nem csak beszélnek, hanem maguk is részt vállalnak a terhekből. Természetesen motiválhatná a tehetősebb szponzorokat, akik úgy érzik, ez egy megoldandó probléma.

Mlyen nagyságrendő összegekben gondolkodnak?

Ezt nehéz megbecsülni. Ez attól függ ki mire hajlandó. Ha egy éven keresztül mindenki lemond a tiszteletdíjának harminc százalékáról, az már egy viszonylag jelentős összeg lenne. Még mindig csepp lenne a tengerben, de jelezné az elkötelezettséget.

Milyen elképzelései vannak az LMP-nek, miben tudnának segíteni a hajléktalanoknak?

Nyilvánvaló, hogy a hajléktalanszállások jelenlegi kapacitása alacsony. Nem csoda, ha néhány hajléktalan ezért nem szívesen megy oda, mert túlzsúfoltak a szállások. Ezzel a gyakorlattal szeretnénk szakítani, és humánusabb körülményeket kialakítani.

Meg kell oldani a hajléktalanok foglalkoztatását. Bár a közhiedelemmel ellentétben a hajléktalanok jelentős része dolgozik. Ennek ellenére további lehetőséget kell teremteni, hogy visszatérjenek dolgozni.

Köztudott, hogy a rendszerváltás óta politikai színezettől függetlenül, az önkormányzatok melle a korábbi szociális bérlakásrendszer összeomlott. A lakásokat eladták, privatizálták, a vagyont eljátszották, a hajéktalanok száma pedig a bérlakások megszünésével forditott arányban nőtt.

Ezt a számlát jelenleg a fővárosra értik. Szándékukban áll magasabb szintre emelni?

Ennek semmi akadálya. Örülnék, ha ebből mozgalom alakulna. Jó lenne, ha a polgári Magyarország az polgári gondolkodású lenne. Ne legyen közömbös számunkra egyetlen ember sors sem. Ebben lehet példamutató a politikusok hozzáállása
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását