2024. április 27. - Zita

Harrach: megismételhető a tavaszi választási eredmény

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője nem számít durva kampányra az önkormányzati választások előtt, s reményei szerint megismételhető lesz a tavasszal elért eredmény. Harrach Péter nemzeti érdeknek tartja a Fidesz-KDNP győzelmét az önkormányzati választásokon.
2010. szeptember 15. szerda 08:40 - HírExtra
Harrach Péter az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, a felmérések azt mutatják, nem csökkent a Fidesz-KDNP pártszövetség népszerűsége, és a tavaszihoz hasonló eredmény várható. A közélet iránti érdeklődés nem mérséklődött a társadalomban, így ennek megfelelő részvételre lehet számítani október 3-án - tette hozzá.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta, a kampányban nyilván nem lehet majd azokat a hiányosságokat elhallgatni önkormányzati szinten sem, amelyek az elmúlt nyolc év kormányzását jellemezték, ugyanakkor a Fidesz-KDNP nem kíván negatív kampányt folytatni.

Azokat a célokat kívánják kiemelni, amelyeket fontosnak tartanak. Biztos, hogy szóba kerül majd a közigazgatási és önkormányzati reform kérdése, s téma lesz az önkormányzatok által működtetett oktatási-kulturális intézmények fenntartása, helyzete - mondta.

A kereszténydemokrata politikus úgy látta, hogy bár a kormány száznapos tevékenységéről eddig megjelent egy-két ellenzéki anyag nem túl ízléses, de arra számít, ennél jobban nem fog eldurvulni a kampány.

Harrach Péter kiemelte: nemzeti érdek a pártszövetség győzelme az önkormányzati választásokon. Ez a pártszövetség képes arra, hogy azt az értékrendet, amely a nemzet egységének megteremtése szempontjából nélkülözhetetlen, képviselje - fogalmazott. Ennek érdekében állított a szövetség közös önkormányzati és polgármesterjelölteket. Ez az esetek 99 százalékában sikerrel járt, azokon a településeken ahol a KDNP és Fidesz részéről is "erős jelöltek" voltak, ott előfordul, hogy külön indulnak az önkormányzati jelöltségéért. Ezek száma azonban tíz alatt van - jegyezte meg.

Megerősítette, továbbra is érvényes a KDNP elnöksége által megfogalmazott alapelv, hogy önkormányzati képviselőként lehet külön indulni, de a polgármesteri székért nem.

Ezt az alapelvet a szervezetek egy-két kivétellel megtartották. A vitás helyek mindegyikén - így például Vácott - elmondása szerint - a helyzet rendeződött, a két párt önkormányzati jelöltlistája készen van, és a KDNP nem állított polgármester-jelöltet.

Harrach Péter azt mondta, hogy a nagyobb városokban erősödött a KDNP, hiszen kereszténydemokrata színekben indul a pártszövetség jelöltjeként többek között Puskás Tivadar Szombathelyen, Habis László Egerben, Hoffman Pál Tökölön. Ugyanakkor egyes településeken "ez a növekedés nincs meg", a leggyengébb pontja a kereszténydemokrata önkormányzati megjelenésnek a megyei szint, de a párt elnöksége ezt korrigálta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását