2024. április 20. - Tivadar

Egyre több a probléma a veszélyes áruk közúti szállításában

Egyre több hibát fedez fel a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a veszélyes áruk közúti fuvarozásában (ADR) részvevő járművek ellenőrzésekor – mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgató.
2010. szeptember 15. szerda 17:18 - HírExtra
Fülep Zoltán tűzoltó alezredes közlése szerint, míg 2009-ben egész évben 61 magyar és 6 külföldi rendszámú járműben találtak hibát, addig ez év első felében már csaknem ugyanennyinél tartanak: 57 magyar és 5 külföldi rendszámú jármű akadt fenn az ellenőrzéseken.

Az igazgató szerint a növekedés a jelentős áruforgalommal magyarázható: Fejér megyén át vezet az M1-es, az M6-os és az M7-es autópálya, továbbá az 1-es, a 6-os, a 7-es és a 8-as főút is, amelyek "kiugró közlekedési potenciált jelentenek, s más megyékhez képest jóval magasabb átmenő forgalmat generálnak".

A leggyakoribb szabálytalanságok közül tavaly kiemelkedtek a rakományrögzítésben tapasztalt mulasztások, ebben az idén csökkenés érzékelhető. Az első félévben a tavalyi teljes évi hibák mintegy 20 százalékára esett vissza a rakományrögzítés elmulasztásából adódó szabálytalanságok száma. A "küldeménydarab" megjelölése körében feltárt hiányosságok száma folyamatosan nő: míg 2007-ben 2, 2008-ben 8, 2009-ben 10 esetben állapítottak meg ilyen szabálytalanságot, addig 2010 első félévében már 10 eset történt.

Az igazgató rámutatott: a veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzésében a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatóságként 2007. május 1-jétől vesz részt; rajtuk kívül a Vám- és Pénzügyőrség, a rendőrség és a Nemzeti Közlekedési Hatóság végzi ezt a tevékenységet.

Az igazgatóság munkatársai közúti ellenőrzést 2009-ben 69, 2010 első félévében 20 alkalommal végeztek; telephelyen 2009-ben 29, 2010 első félévében 7 alkalommal folytattak ellenőrzést.
Fülep Zoltán elmondta, hogy Fejérben 2009-ben 80, 2010 első félévében 45 magyar tulajdonban lévő cég, vagy jármű tulajdonosa ellen indult eljárás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását