2024. május 14. - Bonifác

Elutasították a Fidesz kérelmét

Elutasította a Fidesz kifogását a Tolna megyei területi választási bizottság (tvb) kedden; a párt helyi szervezete azért fordult a testülethez, mert álláspontja szerint az MSZP valótlan adatokat közöl óriásplakátjain.
2010. szeptember 14. kedd 17:41 - HírExtra
A bizottság egyhangúlag, öt igen szavazattal hozta meg döntését, arra hivatkozva, hogy a plakáton szereplő állítások véleménynyilvánításnak minősülnek.

A testület előzőleg helyt adott a Fidesz fellebbezésének, amelyet a helyi választási bizottság (hvb) határozata ellen nyújtott be. A hvb múlt pénteken a választási törvényre hivatkozva érdemben nem vizsgálta a kifogást, mert indoklása szerint nem volt megállapítható a vélt törvénysértés időpontja, így az sem, hogy a kifogás beérkezett-e az attól számított két napon belül.

A tvb szerint viszont nem a plakátok elhelyezésétől kell számítani a kétnapos határidőt, a kifogást mindaddig be lehet nyújtani, amíg azok láthatóak.

A tvb keddi ülésén Ilosfai Gábor, az MSZP városi elnöke – korábbi érvelésével egyezően - a Legfelsőbb Bíróság (LB) egy 2009-es végzésére hivatkozott, amely az európai parlamenti választási kampányban hozott OVB-határozat nyomán született. Ilosfai szerint a plakátokon szereplő állítások nem haladják meg a véleménynyilvánítás kereteit.

Haag Éva (Fidesz) alpolgármester ezzel szemben egy 2006-os LB-állásfoglalást idézett, amely elhatárolja a véleménynyilvánítást a tényállításoktól. A plakátok pedig nem véleményeket közölnek, hanem tényadatokat – mondta a politikus.

Horváth István, a Fidesz újrainduló szekszárdi polgármestere és Haag Éva múlt szerdán fordult a választási szervhez, mert álláspontjuk szerint az MSZP a szekszárdi óriásplakátjain valótlan adatokat közölt a város adósságáról, valamint a közszolgáltatások díjaival kapcsolatban. A fideszes politikusok szerint a szocialisták ezzel megtévesztették a választókat.

Az MSZP szekszárdi polgármesterjelöltje, Harangozó Tamás az MTI-nek aznap azt mondta: az adatokat az önkormányzati rendeletek, és a Heti Válasz című lapban megjelentek alapján tették közzé.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását