2024. május 2. - Zsigmond

Az LMP a Fidesz mentén szakadozhat szét

Információink szerint két, egyre inkább körvonalazható csoport kezd kialakulni az LMP-n belül. A törés leginkább a párt Fideszhez való viszonyában mutatkozik meg.
2010. szeptember 14. kedd 12:02 - Hassan Szihám
Schiffer volt Orbán ügyvédje
2007-ben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédjeként Schiffer András védte Orbán Viktor véleménynyilvánítási szabadságát. Mindezt ingyen és bérmentve. Schiffer akkor azt nyilatkozta, hogy „egy ellenzéki vezetőnek alapvető joga a kormány tevékenységének minősítése, ez politikai vitára tartozik, nem bírósági ügy”. Schiffer azonban hangsúlyozta, az, hogy elvállalta a pert, nem Orbán Viktor személyének szólt. A TASZ ugyanis számos a nyilvánosságot érintő perben vállat már részvételt.

Schiffer szerint „a TASZ mindig is próbált megmaradni a saját nyomsávján, ami azt gondolom sikerült is”. Megerősítette, hogy a jogvédő szervezet viszonya „mindig is távolságtartó és a jövőben is távolságtartó lesz a pártokkal. Egy jogvédő szervezet missziójába nem illik bele, hogy egyik vagy másik párttal szorosabb viszonyt ápoljon. Orbán Viktor nem az első - és könnyen lehet: nem az utolsó pártelnök, akinek az ügyét - amúgy természetesen ingyenesen – felvállaltuk.”
Sokszor, sokfélével vádolták már a viszonylag fiatal LMP-t. Először az SZDSZ zöld álruhába bújt jogutódját, majd a Fidesz titkos csatlósát vélték benne felfedezni a párt politikai ellenfelei. Belső információk szerint az LMP jelenleg egyfajta válsághelyzetben van. A frakcióvezető Schiffer András úgy tudjuk, hajlana a Fidesszel való együttműködésre, míg a kampányfőnök Karácsony Gergely maradna a párt által hirdetett független, új alternatívával szolgáló politikánál.

Karácsony, aki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet volt kutatási igazgatójaként mindig a pártatlanságot tartotta szem előtt, az LMP hitelességét éppen abban látta, hogy a többi párttól elhatárolódva, egy újfajta lehetőséget kínál a szavazóknak. Ha Schiffer valóban elmozdul a Fidesz felé, ebben biztosan nem talál partnerre Karácsony személyében. Kettejük kapcsolata pár hete került a reflektorfénybe annak a párton belüli kommunikációs zavarnak kapcsán, mely a cédula-botrány nyomán bontakozott ki.

Karácsony és Schiffer között természetesen messze nincs áthidalhatatlan szakadék. Ismereteink szerint csupán az LMP-n belül is elindult egyfajta lassú klikesedés, mely úgy tűnik e két karizmatikusabb személy körül fog kifejlődni.

És a Fidesz?

Miért lehet szüksége az LMP-nek a kormánypártra, és miért jön jól a Fidesznek a liberális zöldek közeledése. A politikai körképből fakadó kényszerhelyzetről, kispárti önmegvalósítási törekvésről, vagy esetleg alaptalan vádakról, és a baloldali propagandagépezet melléktermékéről van szó? Mielőtt válaszokat keresnénk, nézzük meg, hogyan alakult a két párt kapcsolata az elmúlt időszakban.

Még az áprilisi választások előtt Schiffer András azt nyilatkozta, nem akarnak ellenséges viszonyt ápolni a Fidesszel, akikkel adott esetben alkudozniuk kell majd kétharmados ügyekben. A koalíció létrehozásától ugyan elzárkóztak, azonban együttműködésükről biztosították Orbánékat, amennyiben reformjaik megegyeznek az LMP elveivel.

A kétharmad végül meglett, így alkudozásra nincs szüksége a kormánypártnak. Az első ülésszak törvényhozási dömpingje során az LMP frakcióvezetője sérelmezte is, hogy Orbán nem egyeztet az ellenzékkel. Schiffer azonban sosem bírálta ideológiai/politikai alapon a Fideszt, megmaradt a konstruktív ellenzéki politikus szerepében.

Halkszavú szövetséges?

A nyári ülésszak során a Fidesz több olyan módosító javaslatot is elfogadott, melyet az LMP nyújtott be a törvényjavaslatokhoz. Szintén a kétharmados támogatásnak köszönhető, hogy az LMP kampányfinanszírozásáról szóló törvényjavaslata az országgyűlés napirendjére került. Emellett az LMP képviselői tapsolták meg leggyakrabban az ellenzékiek közül a Fideszt.

Az LMP júliusban fel is kereste Orbánt, hogy látogasson el a párt frakcióülésére. A miniszterelnök az ellenzéki pártok közül egyedül feléjük tette meg ezt a gesztust. Schiffer szerint nem is volt formális felkeresés, hanem folyosói beszélgetések során egyeztettek a találkozóról. Orbán az esemény után azt nyilatkozta, nem csupán az LMP-től kapott meghívást, ő azonban csak a velük volt hajlandó leülni.

A miértek nyomában

Már az áprilisi választások előtt, és most is meggyanúsították a Fideszt, hogy ajánlócédulák adományozásával segítette az LMP-s jelölteket. A jobbikos főpolgármester-jelölt feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen az ügyben. Ha esetleg valóban igaz a vád, mi lehetett a Fidesz érdeke?

A kormánypárt nézőpontjából az LMP egyrészt az MSZP szavazótáborát gyengíti, hiszen az elmúlt években számos csalódást okozó szocialisták helyett sokan nyugodtabban szavaztak a tiszta lappal induló liberális zöldekre. A Fidesz emellett a Jobbikkal szemben is szövetségesre lelhet az LMP-ben, akik erősen elhatárolódnak a szélsőjobbos populista párttól.

A kormánynak a kétharmados törvényhozás során talán legitimációs szempontból is szüksége lehet az LMP-re. Hiszen ha a még megbélyegezetlen, függetlenséget hirdető, jogászokból és értelmiségiekből álló párt támogatja javaslataikat, az kisebb támadási felületet hagy a kormányellenesek számára.

Gondoljunk csak bele, mi lett volna, ha áprilisban esetleg nem jut kétharmados többséghez a Fidesz, és az LMP nem kapja meg az 5 százalékot. Az ország valószínűleg kormányozhatatlanná vált volna, ha az ellenzék csupán a provokátor Jobbikból és a bukott MSZP-ből áll, akik sem egymással, és a Fidesszel sem szívesen állnak szóba.

Konstruktívan okosak

Az LMP sosem határolódott el élesen a Fidesztől, fenntartva egy jövőbeli együttműködés lehetőségét. A Fidesz segítségével az LMP kialakíthatja magáról az egyetlen konstruktív ellenzéki párt képét, mely által hosszútávon szimpatikussá válhat a szavazók számára, szemben az egymás szapulásával foglalatoskodó Jobbikkal és MSZP-vel.

Ha a pedig a vádak igazak, akkor az is lehetséges, hogy ajánlószelvényekkel, magyarul politikai térnyeréssel is segítette a Fidesz Schifferéket. Az LMP szerint azonban mindez csupán a baloldali propaganda retorikájának része.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Treuga Mei
2010. szeptember 15. 02:28
Ha meg a vád nem igaz, akkor ez egy ócska bértollnoki, piszkos kampányt segítő cikk...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását