2024. május 18. - Erik, Alexandra

Jelentősen nőttek a mezőgazdasági árak

Az előző négy havi csökkenés után júliusban jelentősen, 12,8 százalékkal emelkedett az agrártermékek termelőiár-szintje az előző év azonos időszakához képest, míg január-júliusban 5 százalékkal voltak magasabbak az árak az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.
2010. szeptember 13. hétfő 12:18 - HírExtra
A közlemény szerint a korábbi hónapokban, márciusban, áprilisban, májusban és júniusban 4,1, 5,7, 0,6 és megint 0,6 százalékkal csökkentek az árak az előző év azonos időszakához képest, míg januárban 2 százalékkal, februárban pedig 0,3 százalékkal emelkedtek.

Majdnem hasonló a helyzet a kumulált adatokkal is, hiszen az év első két, illetve első három hónapjában 1,6, valamint 0,2 százalékkal nőttek, majd január-áprilisban és január-májusban 0,2 és 0,6 százalékkal csökkentek az árak az előző év hasonló időszakához képest. Január-júniusban ismét 0,2 százalékos emelkedést figyelt meg a KSH.

Az idén júliusban a növényi termékek árszínvonala 20,5, az élő állatok és állati termékeké 1,4 százalékkal nőtt. Január-júliusban a növényi termékek árszínvonala 9,7 százalékkal nőtt, míg az élő állatok és állati termékeké 2 százalékkal visszaesett.

Az idén júliusában a gabonafélék termelői ára 14,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz mérten. A burgonya és a zöldségfélék termelői áraiban 42,6, illetve 39,5 százalékos növekedés következett be. A gyümölcsök termelői ára júliusban 55,1 százalékkal emelkedett. Ebben az időszakban minden jelentősebb terméknek nőtt az ára: a meggyé 71,4, a ribizlié 55,3, a málnáé 12,6 százalékkal.

A vágóállatok termelői ára 2010 hetedik hónapjában 3,6 százalékkal mérséklődött 2009 azonos időszakához viszonyítva. A vágósertés és a vágóbaromfi ára 6, illetve 3,3 százalékkal esett vissza, a vágómarháé 6 százalékkal nőtt. A vágósertés ára az áprilisi, kilogrammonkénti 271 forintos mélypont után minden hónapban folyamatosan növekszik, júliusban már 322 forint volt. Az idén júliusban az előző év azonos időszakához képest az állati termékek árai 15 százalékkal emelkedtek, ezen belül az étkezési tyúktojás ára 1,7 százalékkal csökkent, a tejé 19,5 százalékkal nőtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását