2024. április 26. - Ervin

Újabb alagutat fúrnak a chilei bányászokhoz

A chilei Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában, ahol egy omlás következtében augusztus 5-én 33 bányász rekedt 700 méteres mélységben a föld alatt, helyi idő szerint pénteken megkezdődtek az előkészületek egy harmadik alagút fúrására.
2010. szeptember 11. szombat 16:57 - HírExtra
A mostani, eredetileg kőolajkutatáshoz használt fúrógép csaknem 45 méter hosszú, olyan nagy, hogy alkatrészeit 40 teherautónak kell a helyszínre szállítania. A szerkezet hatalmas méretei miatt a mentőalakulatoknak - a sziklákat elegyengetve - egy közel futballpálya nagyságú platformot kell kialakítaniuk a dombtetőn, ahol egyszerre tucatnyi teherautónak van csak hely a rakomány lerakására.

A bányászok hozzátartozói chilei zászlókat lengetve üdvözölték a teherautókat, amikor a karaván elhaladt a "Remény táborának" nevezett sátortáboruk mellett. A harmadik fúró a chilei kormány úgynevezett C-tervének a része, amely az előző hetekben kivitelezett A- és B-tervhez csatlakozik. Csupán a platform kialakítása két hetet vesz igénybe.

A három közül ez a legerősebb és leggyorsabb fúró, mely beindítása után 45 nappal képes elérni a mélyben rekedt bányászokat. Az előző, a B-terv alapján elindított fúróval időközben baleset történt, 268 méter mélységben egy acélgerendának ütközött, és eltörött az egyik fúrófeje. A pótlást az Egyesült Államokból kell beszerezni, s a munkálatokat felügyelő Codelco chilei bányavállalat mérnőke szerint a fúró leghamarabb jövő péntekre lesz működőképes.

Csupán a három alagút fúrása becslések szerint mintegy 4,2 millió dollárba kerül, nem beszélve a sokkal költségesebb többi mentési munkálatról. Eddig a költségeket nagyrészt magáncégek viselték, és egyelőre nem tudni, hogy az állam megtéríti-e ráfordításaikat. A pénzügyminiszter és a bányászati miniszter azt mondta, hogy eddig nem készült költségbecslés.

Az El Mercurio című chilei lap szombaton azt jelentette, hogy ismeretlenek ellopták az egyik fúrógépet. Ennek fémrészei mintegy 150 kilogrammot nyomnak, és összesen 60 millió pesót (100 ezer euró) érnek. A rendőrség arra készül, hogy kihallgatja azt a 40 embert, akik a fúrási munkálatokban vesznek részt. A sátrakban táborozó családtagok nem kerülnek gyanúba, mert a fúrógépet a bányának egy olyan részén tárolják, ahová ők nem léphetnek be. A csütörtökre virradóra történt lopás mindazonáltal nem érintette közvetlenül a fúrási munkálatokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását