2024. április 27. - Zita

MSZP: tragikus a pénzügyi helyzet

Az MSZP szerint "nemzeti pénzügyi katasztrófahelyzet felé sodródik az ország", mivel a piacok a forint gyengülésével válaszolnak a "feladatát nem teljesítő" és "össze-vissza beszélő" kormány gazdaságpolitikájára.
2010. szeptember 8. szerda 19:24 - HírExtra
Szanyi Tibor, a szocialisták kampányfőnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a magyar családok tartalékaik végére értek és belátható időn belül képtelenek lesznek fizetni devizahiteleik törlesztőrészleteit.

Kiemelte: nem tarható, hogy a kormány az október 3-i önkormányzati választásokig "homokba dugja a fejét"; haladéktalanul elő kell állnia a terveivel, "legyen az megszorítás vagy bármi", ami világossá teszi, hogy miből kívánják finanszírozni a jövő évi költségvetést.

A szocialista politikus egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy a kormányváltás idején egy euró árfolyama 265 forint környékén mozgott, míg most mintegy 290 forintot kell adni egy európai fizetőeszközért, miközben a svájci frank árfolyama a 185 forintos szintről az "irreálisan drága" 225 forintos magasságba emelkedett.

Szanyi Tibor szerint ez azt jelenti, hogy 1,7 millió magyar devizahiteles, "vagyis minden második család irgalmatlanul nagy veszteséget szenvedett" a megnövekedett devizaárfolyamok miatt.
Kérdésre válaszolva az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, hogy mindezért azokat terheli a felelősség, akik megbontották a kormányváltás előtt kialakult pénzügyi egyensúlyt.

Hozzátette: a kedvezőtlen világpiaci folyamatok mellett egyértelműen a magyar kormányt terheli a felelősség a forint környező országok valutáinál nagyobb mértékű gyengüléséért.

Az MSZP sajtószobájába a Neoton Família 220 felett című számára bevonuló Szanyi Tibor szintén kérdésre reagálva úgy fogalmazott: "méltatlan bohóckodásnak" tartja, hogy Varga Mihály miniszterelnök-helyettes "műcsontvázakkal rohangál a hóna alatt", miközben családok havonta 10-20 ezres nagyságrendű károkat kénytelenek elszenvedni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását