2024. május 5. - Györgyi

MSZP: a Fidesz legfőbb kampányeszköze a megfélemlítés

Az MSZP kampányfőnöke szerint gyakorlatilag a zsarolás és a megfélemlítés vált az önkormányzati választások kapcsán a Fidesz legfőbb kampányeszközévé.
2010. szeptember 8. szerda 12:28 - HírExtra
Szanyi Tibor szerdai, budapesti, Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölttel közösen, a Fidesz székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján a hétvégén napvilágot látott, Kónyban készült hangfelvétel kapcsán felszólította a Fideszt: tisztázzák, hogy be akarják-e vonni és ha igen, akkor hogyan a hatóságokat a saját kampányukba.

Szanyi Tibor azt kérte a Fidesz vezetőitől, ne csak elhatárolódjanak az esettől, de szólítsák fel jelöltjeiket, hogy hagyják abba azokat a praktikákat, amelyekkel a legkülönbözőbb fenyegetés és zsarolás tárgyává teszik a nem fideszes jelölteket.

A stop.hu portálon vasárnap megjelent cikkhez csatolt hangfelvételen egy helyi - az oldal szerint fideszes - polgármesterjelölt és a helyi képviselőjelöltek megbeszélésen az hangzott el, "a mostani ÁSZ-vezető a Fidesz embere. Mindenki most kopogtat nála, minden polgármesterjelölt, hogy az előző szocit valamivel meg kéne zsarolni. Két-három évre visszamenőlegesen kérnek csak vizsgálatokat."

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a kónyi önkormányzati választás két érintett jelöltje azt írta: az önkormányzat működésében "általunk észlelt valószínűsíthető törvénytelenségekre fel kell hívnunk a figyelmet".

"Sajnáljuk - tették hozzá -, hogy ezt a kérdést az elhangzottak szerint közelítettük meg, de szándékunk tiszta, hiszen önkormányzati képviselőként kötelességünk is a közpénzek törvényes felhasználásának biztosítása, és szükség esetén a jogállam törvényességéért felelős intézményeinek tájékoztatása. Erről a jogunkról és kötelességünkről a jövőben sem kívánunk lemondani."

Ágoston Tamás és Németh Marica leszögezte, hogy a vizsgálat kezdeményezésével és lefolytatásával kapcsolatban sem Gyopáros Alpárt, sem Áder Jánost nem keresték meg, és nevük említését ebben az összefüggésben sajnálatosnak tartják, ezért megkövetik őket.
A Fidesz Szanyi Tibor által is említett, az ügytől elhatárolódó nyilatkozatát Kósa Lajos tette hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Fidesz elutasítja a stop.hu portálon közreadott hangfelvételen tanúsított magatartást, "szó se lehet arról, hogy bárki (...) befolyásolja az Állami Számvevőszék vizsgálati menetrendjét".

Akkor azt is jelezte: a felvételen hallható személyeket nem a Fidesz, hanem a kormánypárttal választási együttműködésben álló Összefogás Kónyért nevű szervezet jelölte az önkormányzati választásra, s ők az Országos Választási Iroda honlapján is független jelöltként szerepelnek. Pártja azonban a fentiek miatt hivatalosan is megtiltja a Fidesz nevének, illetve logójának felhasználását a szervezetet számára - jelentette ki Kósa Lajos.

A Fidesz hétfői sajtótájékoztatóján szintén részt vevő Gyopáros Alpár (Fidesz) cáfolta, hogy az üggyel összefüggésben beszélgetett volna a felvételen hallható jelöltekkel.

Szanyi Tibor szerdai sajtótájékoztatóján viszont úgy ítélte meg, hogy a kónyi eset csak a "jéghegy csúcsa", mert az MSZP "az ország minden tájékáról" olyan jelzéseket kapott saját jelöltjeitől, hogy mindenkit, aki a Fidesz ellen indul, a "legkülönbözőbb nyílt vagy kevésbé nyílt fenyegetések érték".

Megjegyezte, hogy a hangfelvétel szerint nem csupán az Állami Számvevőszéket, de az ügyészséget is be akarták vonni az ügybe.

"Azt gondoljuk, hogy ezek rákosista módszerek, és ezek valóban az ötvenes évekre emlékeztető módszerek, hogy családtagokat, jelölteket a legkülönbözőbb módon megfenyegetik" - jelentette ki Szanyi Tibor.

Szerinte szinte megbénul az ország ettől a fenyegetettségtől, de "ellen kell álljunk ennek a fideszes terorrnak, ennek a lélektani hadviselésnek és ellen is fogunk állni".
Horváth Csaba szerint a választásokon a budapestieknek arról kell majd dönteniük, hogy "önkény vagy szabadság".

Kijelentette, hogy az önkény felülről vezérelt módon korlátozni akarja az emberek gondolkodási, vélemény- és cselekvési szabadságát. Hozzátette, hogy "először mindig a politikusok ellen kezdődik meg a hadjárat, de utána senki nem lehet biztonságban".

Úgy fogalmazott, hogy Budapest erős és büszke város, amelyik meg fogja védeni polgárait "attól az önkénytől, amelyik a nemzeti együttműködés rendszere helyett mára kibontakozófélben van. Mára nem a nemzeti együttműködés rendszeréről beszélhetünk, hanem a nemzeti önkény rendszere lopakodott be a mindennapjainkba" - mondta a főpolgármester-jelölt.

A politikus szerint ez az a rendszer, amelyik a hatóságokat, az Állami Számvevőszéket, a rendőri és ügyészi szerveket valamint a titkosszolgálatokat szabadon utasítja és irányítja az ország bármely polgára ellen. "Ez az önkénynek, a szabadság korlátozásának a kiindulópontja és ennek a folyamatnak a vége az a rendkívül szomorú történelmi tény, amely az 1944-es eseményeket követően Magyarországot is elérte" - jelentette ki Horváth Csaba.

Hozzátette, visszautasítja a Fidesz vezető politikusainak a tavaszi választások után elhangzott mondatait, amelyek szerint "Budapestet, a szabadság utolsó fészkét el kell foglalni". Azt üzente Orbán Viktor miniszterelnöknek és Tarlós Istvánnak, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének, hogy Budapest nem kér azokból a politikusokból, akik elfoglalni és nem megnyerni akarják a választók kegyeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását