2024. április 29. - Péter

A Jobbik átnevezné a Moszkva teret

A Jobbik két olyan határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyben a fővárosi Roosevelt teret Széchenyi térré, míg a Moszkva teret Széll Kálmán térré neveztetné át - mondta el keddi, budapesti, Staudt Gábor főpolgármester-jelölttel közösen tartott sajtótájékoztatóján a párt képviselője, Bana Tibor.
2010. szeptember 7. kedd 13:44 - HírExtra
A politikus a Szabadság téri szovjet emlékmű előtt tartott rendezvényen emlékeztetett arra, hogy a Moszkva teret 1951-ben keresztelték át Széll Kálmán térről. Véleményük szerint viszont húsz évvel a rendszerváltozás után elengedhetetlen, hogy a közterület visszakapja korábbi nevét.

A Jobbik határozott céljának nevezte, hogy "végre megtörténjen Magyarországon a rendszerváltás az utcanevekben". Szavai szerint ugyanis Balmazújvárosban és Dombóváron Kun Béláról, Fóton és Marcaliban Leninről, míg Mosonmagyaróváron és Szombathelyen máig Engelsről elnevezett utcák vannak. Hozzátette, hogy a Ságvári Endre nevét viselő utcák Nyíregyházán és Tatabányán találhatóak, akinek emellett Makón és Szombathelyen szobra is van.

Szavai szerint ezeknek az utcáknak olyan emberek nevét kell viselniük, akik valóban Magyarország helyzetének javításán munkálkodtak életük során.

Staudt Gábor ígéretként fogalmazta meg, hogy a Jobbik a fővárosi közgyűlésben kezdeményezni fogja egy olyan bizottság felállítását, amely felülvizsgálja az utcák és egyéb közterek elnevezését. Terveik szerint a bizottság a "volt kommunista vezetők vagy egyéb érdemtelen embereknek az eltüntetésére" tenne javaslatot az elnevezésekből, emellett megnevezné azokat, akik rászolgáltak arra, hogy közterületet nevezzenek el róluk.

A sajtótájékoztató elején Staudt Gábor megjegyezte, hogy Horthy Miklósnak, Tisza Istvánnak vagy Wass Albertnek nincs köztéri szobra és nem neveztek el róluk utcát sem.

Egyúttal a téren álló szovjet emlékmű kapcsán megengedhetetlennek nevezte azt is, hogy a főváros egyik legfrekventáltabb részén "felszabadításként (...) állítsunk emléket a szovjet megszállásnak". Hozzátette, hogy a halottak természetesen megérdemlik a kegyeletet, de véleménye szerint a megemlékezésnek mást helyszínt is lehetne találni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását