2024. március 29. - Auguszta

Scorsese portréfilmmel tisztelgett Elia Kazan előtt

A velencei filmfesztiválon bemutatott portréfilmjével tisztelgett Elia Kazan, Hollywood és a Broadway egyik legnagyobb hatású rendezője előtt Martin Scorsese, aki munkájában Kazan informátori múltját is körüljárta.
2010. szeptember 6. hétfő 15:11 - HírExtra
Az egyórás, A Letter to Elia (Levél Eliának) című dokumentumfilmben Scorsese mint pályája ihletőjét mutatja be Kazant, elkötelezve magát annak gazdag érzelemvilágú, nyers, realista stílusa mellett. Mint felidézte, a Marlon Brandóval készült Rakparton és a James Deannel forgatott Édentől keletre című filmje gyakorolta rá a legmélyebb benyomást; ezek bemutatásakor, az ötvenes évek közepén még kamasz volt.

"Szinte lehetetlen elmondani, milyen mélyen megérintettek Kazan filmjei"- írta Scorsese 2003-ban, röviddel a 94 esztendős rendező halála után.

Scorsese Robert De Niróval együtt Kazan oldalára állt, amikor a rendező 1999-ben életművéért Oscar-díjat kapott. A díj átadását ugyanis nagy viták előzték meg: Hollywoodban sokan még ekkor sem tudták megbocsátani az évek során filmjeivel húsz Oscar-díjat elnyert rendezőnek, hogy 1952-ben, a McCarthy-éra idején nyolc kollégáját, mint a kommunista párt tagjait megnevezte az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság előtt. Feladott kollégáival még a Group Színházban dolgozott együtt kezdő színészként.

Kazan egyébként 1934 és 1936 között maga is a párt tagja volt. A McCarthy-bizottság informálása miatt sok barátját veszítette el, nemcsak Hollywood, hanem az amerikai szellemi élet kiválóságai közül is. Sokan máig kárhoztatják, miért változtatta meg döntését, hogy nem tanúskodik, és miért adta ki mégis a nyolc nevet.
"Hosszú évek óta gyűlöltem a kommunistákat és nem éreztem úgy, hogy fel kellene adnom a karrieremet az ő védelmükben" - fogalmazott visszaemlékezésében Kazan.

Scorsese dokumentumfilmjében Kazan maga is hosszan megszólal egy interjúban. Egyebek mellett azt mondja, "csak az elfogadhatóbbat választottam két lehetőség közül, amelyek mindegyike fájdalmas és rossz volt". Szerinte egyébként ezt követően készültek legjobb filmjei, holott addigra már hírnevet szerzett a Broadwayn Az ügynök halála vagy A vágy villamosa című darab rendezőjeként, és megalapította az Actors' Stúdiót.

A Rakpart és az Édentől keletre című klasszikusaiban szakított a hagyományos hollywoodi cukormázzal bevont főhősökkel, tabunak számító szenvedélyeket, szétdúlt családi kapcsolatokat és alvilági figurákat lopott fel a filmvászonra.

Mint Scorsese magyarázta, a korábban elképzelhető érzelmi és pszichológiai határok kitágultak Kazan munkáiban.
"A filmjeiben szereplő embereket nap mint nap láttam, ismertem őket. Olyan volt, mintha a világ, amiben éltem, megelevenedett volna" - fejtette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását