2024. június 17. - Laura, Alida

Képviselőjelölt híján hogyan szavazzanak?

Két kistelepülésen elmaradhat az októberi képviselőtestületi választás, mivel egyelőre nincs elég jelölt a választás megtartásához.
2010. szeptember 4. szombat 11:04 - HírExtra
A tízezernél kevesebb lakosú településeken úgynevezett "egyéni listás" rendszerben választják meg a település lakosságszámától függő számú tagból álló képviselőtestületet. Egyéni listás képviselőjelölt az lehetett, akit a település választópolgárainak legalább egy százaléka jelöltnek ajánlott. A jelöltbejelentésre péntek 16 óráig volt lehetőség.

A szavazólapon a választópolgár akár egy, akár több, de legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány egyéni listás mandátum a településen kiosztható, ám ha nincs elegendő (legalább a kiosztható egyéni listás mandátumok számával megegyező számú) jelölt, akkor a szavazást nem lehet megtartani és időközi választást kell rendezni. A Veszprém megyei Hosztót településen 78 választásra jogosult szerepel a névjegyzékben. A településen kétfős képviselő-testületet lehetne választani, ám az OVI nyilvántartásában a szombat reggeli adatok szerint mindössze egy egyéni listás jelölt szerepel. Ez pedig azt jelenti, hogy ha ez nem változik, akkor nem lehet megtartani a választást.

A Zala megyei Salomváron hasonló a helyzet: a 486 választópolgár négyfős testületet választhatna, ám az OVI adatai szerint mindössze három egyéni listás képviselőjelölt van jelenleg. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy biztosan nem lesz képviselőtestületi választás a két településen, ugyanis a választási irodák folyamatosan rögzítik az informatikai rendszerben a jelölteket, így előfordulhat, hogy a jelölteket már bejelentették, de még nem rögzítették az informatikai rendszerben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását