2024. április 27. - Zita

Még mindig tombol az Earl hurrikán

A hurrikán "szeme" csütörtök délután 575 kilométerre volt a Hatteras szigettől, Észak-Karolina atlanti-óceáni partvidékének legkeletibb pontjától és óránként 30 kilométeres sebességgel haladt észak-északnyugati irányban.
2010. szeptember 3. péntek 07:54 - HírExtra
Az Earl hurrikánt csütörtök délután az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán előbb a négyes fokozatba sorolták - ekkor a hurrikán központja körül örvénylő forgószél sebessége elérte az óránkénti 230 kilométert - majd valamelyest gyengült, így visszaminősítették hármas fokozatúvá. Az amerikai hurrikánfigyelő állomás (NHC) szerint az Earl helyi idő szerint csütörtök éjszaka érheti el az Észak-Karolina partjai előtt fekvő Outer Banks szigeteket.

Az amerikai tévécsatornák csütörtök reggel olyan felvételeket sugároztak, amelyeken a szövetségi állam lakosai a várható károk csökkentése érdekében bedeszkázták házaik ablakait és ajtóit, a veszélyeztetett körzetekből pedig autókon távozott a lakosság. Észak-Karolinában ugyanis elrendelték egyes mélyebben fekvő területek lakosságának evakuálását.

Az Earl a szigetek elérése után várhatóan a partvonal mellett északi irányban halad tovább, és péntek este érheti el New England partjait. Ez a legerősebb hurrikán, amely New Englandet és az északkeleti országrészt fenyegeti a Bob hurrikán 1991-es pusztítása óta.

Az amerikai hurrikánközpont már szerdán bejelentette, hogy Virginia, Észak-Karolina és Maryland államokban elővigyázatosságból rendkívüli állapotot rendeltek el. Az amerikai hatóságok Maine államtól északra felszólították a lakosságot, hogy készüljön fel az esetleges katasztrófára, és elsősorban élelmiszer-készleteket tartalékoljon.

Barack Obama amerikai elnök pedig utasította a belbiztonsági minisztériumot és a szövetségi katasztrófavédelmi hatóságot, hogy segítsék a szövetségi állami és helyi társintézményeket, koordinálják a katasztrófamentést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását