2024. május 5. - Györgyi

Az oktatás megalapozza a jövőt

Magyarország jövőjét alapvetően az oktatás minősége határozza majd meg - mondta Bába Iván, a külügyi tárca közigazgatási államtitkára a Budapesti Gazdasági Főiskola központi tanévnyitó ünnepségén pénteken a fővárosban.
2010. szeptember 3. péntek 12:30 - HírExtra
A közigazgatási államtitkár kiemelte: az új kormány a nemzeti ügyek szolgálatára esküdött fel, amelyek közül az egyik legfontosabb az oktatás.
Az oktatás közfeladat és állami kötelezettség, nem pedig szolgáltatás, mint azt az előző kabinet sugallta. Az ország talpra állítását az iskolában kell megkezdeni és kiemelt hangsúlyt kell fektetni a nevelésre - mondta Bába Iván.

Az államtitkár úgy fogalmazott: új, értékelvű korszak kezdődött a hazai oktatás történetében. A nyáron elfogadott oktatási törvények ugyan még nem jelentenek gyökeres változást, de egyértelműen azt mutatják, vissza kell térni azokhoz az értékekhez, amelyek naggyá tették a magyar iskolarendszert. Az új oktatáspolitika nem felforgatni, hanem a hagyományos és bevált alapértékek mentén felfrissíteni kívánja a magyar oktatási rendszert, igazodva a 21.század követelményeihez - fejtette ki.Hozzátette: ehhez olyan szabályzórendszerre van szükség a köz- és felsőoktatásban, amely értékként kezeli az embert.

Bába Iván külön szólva azokhoz, akik külügyi pályára készülnek, kiemelve: az új világrend a Külügyminisztériumra és az országot képviselő diplomatákra is nagyobb és szerteágazóbb feladatokat ró. A klasszikus diplomáciai feladatok mellett a gazdaság érdekek érvényesítése, új piacok feltérképezése, a kulturális diplomácia is belépett feladataik közé.
Szólt arról is, hogy szeptember 18-án első alkalommal rendezik meg a Millenárison a kormányzati karrierexpót, a hagyományteremtő rendezvényen minden minisztérium minden ágazata bemutatkozik majd.

Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár arról beszélt: a kormányzat célja, hogy biztosítsa a jövőben is az oktatói életpályát. Felsőoktatásban oktatni egyike a legszebb kihívásoknak. Üdvözölte, hogy a főiskola a pedagógusképzésben a pénzügyi ismeretek átadására felkészült hallgatókat is felvett idén.

Sándorné Kriszt Éva, a főiskola rektora kiemelte: a mintegy 20 ezer hallgatót oktató intézményben a 2010/2011-es tanévben 6.460 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait. Az intézmény iránt idén is jelentős volt az érdeklődés, mintegy 15 ezer diák pályázott a főiskola valamely képzésére. Az intézmény három tudományterületen kínál képzéseket alap- és mesterszakon.
A tanévnyitón részt vett Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem, Mezey Barna, az ELTE, Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, Tonk Márton, a Sapientia egyetem képviselője, és Domonkos László az Állami Számvevőszék elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását