2024. május 17. - Paszkál

Széthulló radikálisok

Az önkormányzati választások eredményétől függően szétszakadhat a Jobbik – jelent meg a Nézőpont Intézet napokban közzétett elemzésében. Ennek háttéréről az elemzés készítőjét Szánthó Miklós, elemzőt kérdeztük.
2010. szeptember 1. szerda 15:07 - Bakos András
Milyen fejlődésen ment át az elmúlt években a radikális párt?

A Jobbik, valamint a hozzá kötődő szervezetek, sajtóorgánumok az elmúlt két-három évben komoly népszerűség- és létszámnövekedésen estek át. A gyors bővülés azonban magával hozta az eltérő politikai szocializációval és világnézettel rendelkező emberek bekerülését a párt tágabb és szűkebb elitjébe. Közöttük ennek értelmében kódolva voltak a konfliktusok.

Melyek tekinthetőek ma a Jobbik fő üzeneteinek a közvélemény felé? Átjönnek –e ezek az üzenetek?

Vona Gábor kommunikációs szinten igyekszik megőrizni az egység látszatát, és újabb túlzó célkitűzésekkel egyben tartani a szervezetet. A pártelnök nemrégiben adott nyilatkozata szerint tavasszal az ország nagyobb részében „második erőként” aposztrofált Jobbik népszerűségét tovább szeretnék fokozni. Ugyanakkor a Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint a Fidesz-KDNP 61%-on áll. Ennek tükrében már nem lehetséges a Jobbik népszerűségében a korábbiakban komoly tényezőként szerepet játszó április előtti kormányellenes hangulat kihasználása.

Milyen eredményekre számíthat a Jobbik az önkormányzati választásokon?

A Jobbik számára az elvárthoz képest sikertelenebb szereplés várható. A pártpreferenciák alapján nagy valószínűséggel ugyanis most az áprilisi kilenc „sikermegyében” is a kormánypártok abszolút többsége várható. Budapesten, az országos szinten ismeretlen Staudt Gábor indul főpolgármester-jelöltként, a radikális párt jelöltjei pedig még az áprilisi teljesítményük alapján is mindösszesen három mandátumhoz jutnának a Fővárosi közgyűlésben.

Mely törésvonalak mentén szakadhat a Jobbik?

Pártpreferenciák augusztusban
Az elmúlt időszakban viszonylagos stabilitást mutatnak a pártpreferenciák, lényegi eltérések valójában a választások előtti és az azt követő adatokban vannak. A Fidesz népszerűsége az összes megkérdezett körében április eleje óta 51-54% között mozog, míg az MSZP támogatottsága 12-ről 6%-ra csökkent. A Jobbik (8-10%) és az LMP (5-7%) szavazótábora kitart pártja mellett, a bizonytalanok vagy nem szavazók aránya viszont 4 hónap alatt 19-ről 26%-ra emelkedett. (Nézőpont Intézet)
A párt egyes politikusai inkább a higgadt, szakmai politizálásra fektetnének hangsúlyt. A szélsőséges irányvonal képviselői ugyanakkor nem akarják feladni a Jobbik eddig arculatát, amely a tagadja a politikailag korrekt közbeszédet, valamint stílusában az utcai politizálást idézi. A Jobbikon belüli alapvető törésvonal a radikálisok és az extrém szélsőségesek között alakult ki, amely az esetlegesen sikertelennek minősülő önkormányzati választás után csak tovább éleződhet.

A párt korábbi arcát, Morvai Krisztinát mostanra teljesen háttérbe szorították. Milyen hatással volt ez a Jobbikra?

A párt népszerűségének egyik korábbi generátora, az utóbbi időben a borítékolhatóan kudarcos államfőjelölést leszámítva eltűnt. Az önkormányzati választások esetleges kudarcainak okáról folyó vita egy újabb állomása lehet a mérsékelt radikálisok és a szélsőségesek közötti belső harcnak, valamint a további lemorzsolódásoknak. Ebbe a helyzetbe sikerrel léphet be Vona Gábor „rovására” Morvai Krisztina. Bár a párt korábbi arca radikális körökben közkedvelt, ennek ellenére eddig az országgyűlési választások után nem vállalt szerepet a vezetésben. Morvai egyöntetű elfogadottsága pedig a megbomló egység megőrzésének lehetséges záloga lehet.
Forrás: HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását