2024. április 20. - Tivadar

Nem szabad szolizni 18 év alatt!

Tilos szoláriumozniuk a 18 év alattiaknak szeptembertől Ausztriában.
2010. szeptember 1. szerda 19:55 - HírExtra
Az erről szóló rendeletet még áprilisban írták alá, s szeptember elsején lépett életbe. A barnító készülékek üzemeltetői eddig kapnak időt arra, hogy biztosítsák a tilalom érvényesülését, például beléptetőrendszer kiépítésével vagy az alkalmazottak létszámának növelésével.

Ezután már csak annak engedheti a személyzet használni a szoláriumot, aki fényképes igazolvánnyal bizonyítja, hogy elmúlt 18 éves. Több mint kétezer euró (530 ezer forint) büntetés vár arra az üzemeltetőre, aki nem tartja be a rendeletet.

Az illetékes minisztérium a szoláriumhasználat egészségügyi kockázataira figyelmeztető tanulmányokkal és egy európai uniós szabállyal indokolja a rendelkezést.

A szoláriumüzemeltetők csalódottan fogadták a jogszabályt. Képviselőjük, Hans Arserovic szerint akár minden harmadik barnító stúdió is bezárhat, még úgy is, hogy - mint állítja - a 18 év alattiak két-három százaléka jár rendszeresen barnulni.

A bőrgyógyászok szakmai szövetsége viszont üdvözli a tilalmat. "Az ultraviola-sugárzás okozta bőrkárosodás, akár a természetes napfény, akár mesterséges fényforrás okozza, annál erőteljesebben jelentkezik, minél fiatalabb korban következik be" - nyilatkozta Harald Maier, a bécsi orvostudományi egyetem professzora a Kurier című lapnak.

Maier hozzátette: nem ritka, hogy egyfajta függőségi magatartás is kialakul fiataloknál, ami gyakori és rendszeres szoláriumozásra sarkallja őket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását